Svjetski gospodarski forum

Plenković danas u Davosu govori na panelu o zapadnom Balkanu

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Zadnjeg dana Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u švicarskom Davosu, koji je okupio političke i poslovne čelnike, premijer Andrej Plenković sudjeluje u petak u panelu na temu »Stvaranje snažnog partnerstva za rast i mir na zapadnom Balkanu«, a održat će i nekoliko bilateralnih sastanaka.


Posebni naglasak na panelu posvećenom zapadnom Balkanu stavljen je na regionalnu stabilnost, jačanje trgovinske razmjene i konkurentnosti te ulazak u četvrtu industrijsku revoluciju.


Ova rasprava, kao i dvije na kojima je Plenković sudjelovao u četvrtak, zatvorene su za javnost. Na taj se način stvara dojam ekskluziviteta i sudionici otvorenije raspravljaju o temi.




Među sudionicima panela o zapadnom Balkanu su makedonski premijer Zoran Zaev, bosanskohercegovački premijer Denis Zvizdić i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.


Nakon panela, premijer Plenković održat će bilateralne sastanke sa Zvizdićem, irskim kolegom Leom Varadkarom i švicarskim predsjednikom Ueliem Maurerom.


Kako je rekao novinarima u četvrtak, želi čuti iz prve ruke što o brexitu misli irski premijer, koji je izjavio jučer u Davosu kako brexit nije samo pitanje trgovine za Irsku nego je i »egzistencijalno pitanje«.


Neizvjesnost oko izlaska Britanije iz EU-a, trgovinski ratovi, klimatske promjene i usporeni rast dominiraju ovogodišnjim skupom u Davosu, a puno pozornosti posvećeno je i posljedicama najnovijih događaja u Venezueli.


Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u četvrtak na dijalog kako bi se izbjegla eskalacija i spriječila katastrofa u Venezueli gdje se oporbeni čelnik proglasio predsjednikom, a što su priznale Sjedinjene Države, Kanada i većina latinskoameričkih zemalja.