Plenković čestitao Rijeci na otvorenju EPK, obećao i da će sigurno doći na neko događanje

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



ZAGREB Premijer Andrej Plenković čestitao je u četvrtak Rijeci na otvaranju Europske prijestolnice kulture (EPK) poručivši kako je Vlada proteklih godina snažno podržala organizaciju te manifestacije pa nema mjesta špekulacijama o rezervi Vlade prema tom događaju.


“Bilo je puno nekakvih bizarnih odjeka u medijima. Vlada ne samo da je financijski proteklih nekoliko godina snažno poduprla organizaciju EPK-a, već je itekako bila prisutna i podržala te aktivnosti”, ustvrdio je Plenković u uvodnom obraćanju na sjednici Vlade.


Na svečanom otvorenju bili su, dodao je, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar turizma Gari Cappelli, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i premijerov savjetnik akademik Zvonko Kusić.




“Veselimo se da će sljedećih mjeseci Rijeka i Primorsko-goranska županija biti središte brojnih kulturnih aktivnosti, a ja ću sigurno osobno doći i biti nazočan na nekoj od tih aktivnosti. Prema tome, nema nikakvog mjesta špekulacijama ili bilo kakvom stavu o eventualnoj rezervi Vlade prema tom važnom događaju”, naglasio je.


Za prijestolnicu kulture od više kandidata izabrana je Rijeka, a Vlada je, ističe, stala iza Rijeke kao što stoji iza svakog našeg grada i županije. Poručio je kako je uz hrvatsko predsjedanje Vijećem EU i ta manifestacija izrazito bitna.


Na programu otvaranja EPK-a u Rijeci sa središnjim programom “Opere industriale” u luci bilo je oko 20.000 Riječana i gostiju, a samo na središnjoj pozornici nastupilo je 130 izvođača.


Ceremoniji je prisustvovao izabrani predsjednik Zoran Milanović, no ne i Plenković, aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, što je izazvalo kritike u javnosti.