Plenković: Za zdravu političku kulturu nužno da manjine budu uz većinu

Hina

foto: Darko Jelinek

foto: Darko Jelinek

Na Hrvatskoj je sada, dodao je, da smireno trezveno, racionalno, odgovorno uređuje sve ono što joj preostaje da bude tolerantno i europski orijentirano društvo, u kojem se manjine osjećaju sigurno i dobro.



KARLOVAC – Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak kako je za zdravu političku kulturu i tolerantno ozračje nužno da predstavnici manjina budu uz parlamentarnu većinu, ističući kako “sada uopće nije u fazi” razmišljanja da će SDSS napustiti vladajuću koaliciju.


“Što se tiče potrebe da predstavnici manjina u Saboru budu uz parlamentarnu većinu, moj je stav da je to nužno za zdravu političku kulturu, tolerantno ozračje, Hrvatsku koja je u 2019. riješila sve svoje nacionalne zadaće – demokraciju, slobodu, neovisnost, mirnu reintegraciju, članstvo u EU i NATO-u. Sve što je relevantno mi smo kao država riješili”, izjavio je Plenković novinarima u Karlovcu.


Na Hrvatskoj je sada, dodao je, da smireno trezveno, racionalno, odgovorno uređuje sve ono što joj preostaje da bude tolerantno i europski orijentirano društvo, u kojem se manjine osjećaju sigurno i dobro.


Za Hrvate ne može biti ništa pozitivnije ako se manjine osjećaju dobro




“Za Hrvate ne može biti ništa pozitivnije ako nam se manjine u ovakvoj Hrvatskoj koja je riješila sve ono što je bitno, a mora napredovati i ekonomski i socijalno i razvojno, osjećaju dobro. To je cilj i to je politika”, naglasio je Plenković.


Upitan misli li da će SDSS napustiti vladajuću koaliciju odgovorio je: “Nismo sada uopće u toj fazi”. Sada, rekao je, čeka stav stranačkih tijela SDSS-a te potom i novi sastanak s čelnikom te stranke Miloradom Pupovcem.


“Razgovarat ćemo, moram naći vremena u ovoj agendi koja je dosta zgusnuta da čujem gospodina Pupovca”, kazao je Plenković i ponovno kao netočne odbacio Pupovčeve teze o netolerantnoj klimi u hrvatskom društvu te usporedbi suvremene Hrvatske s NDH i ocjenom da je Hrvatska faktor nestabilnosti na jugoistoku Europe.


“Ni jedna, ni drugi ni treća teza nisu točne, iza toga stojim vrlo jasno i vrlo decidirano”, poručio je premijer i ponovno osudio napade na predstavnike manjina, posebno onaj u Uzdolju, “koji je nedopustiv po svim mogućim kriterijima i jasno je imao svoju metu i cilj – destabilizaciju”.


Na pitanje misli li da toleranciji u društvu doprinose poruke predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović upućene Pupovcu da mu je “Zagreb glavni grad, a ne Beograd”, Plenković je odgovorio kako ne misli biti komentator njezinih riječi.


MIP je za Kuščevića donio odluku uobičajenu u ovakvim situacijama


Vezano za skidanje zastupničkog imuniteta bivšem HDZ-ovom ministru uprave Lovri Kuščeviću kazao je kako je Mandatno-imunitetno povjerenstvo donijelo odluku uobičajenu u ovakvim situacijama, “a vidjet ćemo što će biti dalje”.


Ne smatra se odgovornim jer je Kuščević bio njegov izbor za ministra te za političkog tajnika HDZ-a, a na pitanje kako tumači poruke SDP-ovca Gordana Marasa sa sjednice MIP-a da će dijelom i premijer snositi odgovornost ako se protiv Kuščevića potvrdi optužnica, Marasa je ponovno nazvao “plačljivkom”.


“Plačljivko ponovno plače”, poručio je.