Premijer uputio izraze sućuti

Plenković: Rohatinski ostavio trag u razvoju hrvatskog gospodarstva

Hina

Snimio Ognjen ALUJEVIĆ / NL arhiva

Snimio Ognjen ALUJEVIĆ / NL arhiva

Odlaskom Rohatinskog hrvatska ekonomska znanost ostaje bez izuzetnog stručnjaka, poručio je Jandroković



ZAGREB Premijer Andrej Plenković u petak je uputio izraze sućuti obitelji umrlog ekonomista i bivšeg guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog, za kojega je naveo da je ostavio trag u oblikovanju i razvoju hrvatskog gospodarstva.


Plenković ističe kako će Hrvatska pamtiti Rohatinskog kao čovjeka koji je odgovornu dužnost vođenja središnje nacionalne banke obnašao u dva mandata, najdulje od hrvatske neovisnosti.


»Željko Rohatinski ostavio je trag u oblikovanju i razvoju hrvatskoga gospodarstva, a o njegovom profesionalnom radu i doprinosu svjedoče mnoga ugledna priznanja struke«, navodi premijer.




Napominje da je Rohatinski za obnašanja mandata dobio nagradu udruženja guvernera europskih nacionalnih banaka kao najbolji guverner, a mjesečnik »The Banker« proglasio ga je najboljim europskim guvernerom i najboljim centralnim bankarom 2008. godine u globalnim razmjerima.


»U ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno primite, molim Vas, izraze iskrene sućuti«, zaključuje Plenković u izrazima sućuti.


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u petak izraze sućuti obitelji umrlog ekonomista i bivšeg guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog u kojima ističe kako njegovim preranim odlaskom hrvatska ekonomska znanost ostaje bez izuzetnog stručnjaka.


»Preranim odlaskom gospodina Rohatinskog, hrvatska ekonomska znanost ostaje bez izuzetnog stručnjaka na području gospodarstva, financija i monetarnih politika. U trajnom sjećanju hrvatske javnosti ostat će njegov dugogodišnji rad na čelu Hrvatske narodne banke gdje je pokazao svoj veliki autoritet u osnaživanju hrvatskog bankarskog sustava. Moje su misli u u ovom trenutku uz Vašu obitelj«, poručio je Jandroković.


Željko Rohatinski u četvrtak je iznenada preminuo u Zagrebu u 68. godini.