Premijer u Pločama

Plenković: Radi se analiza nabave aviona, bit će rasprava u Saboru

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Ima puno informacija koje se puštaju u eter. Jedino je relevantno da je Izrael službeno preuzeo odgovornost da ishodi odobrenje za transfer aviona trećoj strani, a to je Hrvatska. Do toga nije došlo pod uvjetima kako su avioni bili ponuđeni na natječaju. Iz ovoga slučaja ćemo izvući pouke i ići dalje«, poručio je Plenković



PLOČE Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je Vlada u fazi izrade analize zašto nije uspjela nabava višenamjenskih borbenih zrakoplova, te vjeruje kako će biti prigode da se o tome raspravlja i u Hrvatskom saboru.


Bitno je da nisu narušeni odnosi ni sa SAD-om niti s Izraelom, s te dvije zemlje nastavit će se suradnja u obrambenom području, a isto tako s Izraelom u svim dimenzijama gospodarske i poslovne suradnje, rekao je Plenković tijekom posjete vojarni 116. brigade Hrvatske vojske u Pločama.


»Objasnit ćemo naš dojam zašto se to nije dogodilo«


»Važno je da smo imali dobre namjere, a kad ta stvar dođe u Sabor objasnit ćemo naš dojam zašto se to nije dogodilo«, kazao je Plenković novinarima.




»Ima puno informacija koje se puštaju u eter. Jedino je relevantno da je Izrael službeno preuzeo odgovornost da ishodi odobrenje za transfer aviona trećoj strani, a to je Hrvatska. Do toga nije došlo pod uvjetima kako su avioni bili ponuđeni na natječaju. Iz ovoga slučaja ćemo izvući pouke i ići dalje«, poručio je Plenković.


Premijer je također izrazio zadovoljstvo što je posjetio vojarnu 116. brigade u Pločama.


Spuštanje vojske u Ploče dobro u sigurnosnom smislu


»Drago mi je što je na inicijativu ministra obrane Damira Krstičevića Hrvatska vojska razmještena u Ploče i na taj način spuštena dalje prema jugu Hrvatske. To je dobro i u sigurnosnom smislu za zemlju, ali isto tako za komplementarni doprinos koji Hrvatska vojska daje civilnim institucijama u sprječavanju elementarnih nepogoda«, istaknuo je.


Mi smo danas u dolini Neretve, Pločama, Metkoviću, Opuzenu, Komarni, da vidimo kako je krenuo početak radova na Pelješkom mostu, želimo se upoznati s bitnim aspektima za sve naše sugrađane u ovom dijelu Hrvatske, dodao je.


»Vidjet ćemo što možemo učiniti na boljoj prometnoj povezanosti, zapošljavanju, rješavanju pitanja koja se odnose na gospodarstvo,gospodarenje otpadom, zaštitu okoliša i gospodarske poticaje kroz sredstva iz državnog proračuna i EU-ovih fondova«, rekao je Plenković.


Ministar obrane Damir Krstičević pozvao je da se temeljito i odgovorno sagleda cijela kronologija procesa pripreme i provedbe nabave zrakoplova, te da se u smirenoj i argumentiranoj raspravi razjasni situacija.


»Vlada je to pokušala riješiti. Izanalizirat ćemo proces, potpisan je ugovor, nema financijske štete. Hrvatska je postavila sva potrebna pitanja. Vidjeli ste kako izlaze različiti dokumenti, da smo dobivali sva potrebna jamstva«, kazao je Krstičević.


»Nema teže stvari nego nabaviti višenamjenski borbeni avion«


»U procesu koji je veoma složen, nema teže stvari nego nabaviti višenamjenski borbeni avion. Vidjet ćemo kompletno sve što se tiče procesa i staviti sve u saborsku raspravu. Puno je dokumenata, izazova i posla«, dodao je.


Krstičević je zajedno s Plenkovićem posjetio vojarnu 116. brigade Hrvatske vojske, koja je otvorena u rujnu prošle godine i u njoj je smještena novoustrojena postrojba Hrvatske ratne mornarice – satnija mornaričkog desatnog pješaštva.


Naglasio je da Vlada sustavno jača Hrvatsku vojsku i ulaže u sustav, te da je promijenjen raspored vojske kako bi bili još brži i spremniji pomoći narodu u nevoljama.


»Drago mi je da smo u Dubrovačko-neretvansku županiju povukli vojsku, moćnu postrojbu koja će imati takve sposobnosti da kroz jedan manevar projicira tu sposobnost u bilo koji prostor županije, našeg otočja i priobalja. Za nas su Ploče strateška točka Hrvatske ratne mornarice. Ova postrojba je u funkciji mira i sigurnosti na prostoru Dalmacije«, istaknuo je Krstičević.