Premijer o suradnji sa susjedima

Plenković: Odbacujemo skandaloznu negativnu retoriku koja dolazi od Dačića – neuspješnog šlager pjevača

Hina

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu da je Hrvatska odgovorna država koja želi otvoriti nove stranice suradnje sa svim susjednim zemljama, odlučno odbacivši »negativnu i skandaloznu retoriku« koja dolazi iz Srbije



Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu da je Hrvatska odgovorna država koja želi otvoriti nove stranice suradnje sa svim susjednim zemljama, odlučno odbacivši »negativnu i skandaloznu retoriku« koja dolazi iz Srbije.


»Hrvatska je odgovorna država. Želimo prije svega otvoriti nove stranice suradnje sa svim susjednim zemljama i odlučno odbacujemo ovu negativnu retoriku koja dolazi i koja je skandalozna, u biti od jednog ministra vanjskih poslova koji je poznat po tome što je jedan neuspješni šlager pjevač«, rekao je Plenković aludirajući na srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivicu Dačića.Na novinarsko pitanje da komentira izjavu Dačića da je Hrvatska bila saveznica Hitlera a Srbija nije, Plenković je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a rekao: »Mi se na takve izjave ne želimo uopće osvrtati, nego voditi europsku politiku i politiku dobrosusjedske suradnje sa svima onima koji uvažavaju civilizacijske europske standarde i tu je ta ključna razlika.«Dodao je da je s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović-Burić jučer i danas razmotrio problematiku odnosa sa Srbijom istaknuvši i da neće doći do povlačenja hrvatskog veleposlanika iz Srbije. »Nema nikakve potrebe za to«, naglasio je. Upitan o današnjoj usmenoj raspravi u Europskoj komisiji slijedom slovenske pritužbe na Hrvatsku da krši pravo EU-a zbog nepriznavanja arbitražne presude, Plenković je rekao da je u kontaktu s hrvatskom predstavnicom u Bruxellesu, državnom tajnicom u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrejom Metelko Zgombić, izrazivši zadovoljstvo s onim što je predstavio hrvatski tim.Naglasio je kako po hrvatskom stavu nema nikakvog govora o kršenju europskog prava te je ponovno pozvao Sloveniju na bilateralno rješavanje tog otvorenog pitanja. »Posezanje za ovim putem smatram, što se njih tiče, bit će neuspješno«, poručio je. Na pitanje postoji li mogućnost da se, sukladno članku 273. Ugovora o funkcioniranju EU-a obje zemlje dogovore, Plenković je ponovio da je najjednostavnije da obje zemlje to riješe na bilateralni način. Podsjetio je i da su slovenskim kolegama predstavili ideje kako da se ta tema riješi te kazao i da je hrvatska ponuda i dalje »na stolu«.»Pričekajmo kraj slovenskih izbora. Što se svih pravnih radnji mi smo poduzeli sve što je u našoj moći i na način koji odgovara onome što naši i međunarodni stručnjaci mogu Hrvatskoj pomoći u zastupanju naših stajališta«, kazao je.