Rasplet trakavice

Plan za Imunološki zavod pod embargom do konačne odluke Vlade

Ljerka Bratonja Martinović

O kakvom je točno modelu riječ, hoće li IMZ ostati javna ustanova ili će se opet ustrojiti kao dioničko društvo, doznat će se ako Vlada usvoji dokument koji su sastavili



ZAGREB – Povjerenstvo za Imunološki zavod obavilo je svoj dio posla, a loptica je sad na resornim ministarstvima i Vladi koja mora odlučiti je li model koji predlažu za spas IMZ-a dovoljno dobar i funkcionalan da bi se primijenio u praksi. O kakvom je točno modelu riječ, hoće li Imunološki ostati javna ustanova ili će se ponovno ustrojiti kao dioničko društvo, kako će se, gdje i kada graditi novi proizvodni pogon, kojim novcem, te kada se može očekivati obnova proizvodnje cjepiva i krvnih derivata, doznat će se, kažu u Povjerenstvu, tek kada dokument koji su sastavili usvoji Vlada.


– Model je gotov, a još se usuglašava između zainteresiranih strana. To je vrlo kompliciran proces, radi se o reogranizaciji i restrukturiranju te uspostavi novog modela funkcioniranja Imunološkog zavoda. Tražili smo najfunkcionalniji model, želja nam je uspostaviti rješenje koje će biti životno – objašnjava Željko Plazonić, predsjednik Povjerenstva za IMZ. Kad se model usuglasi do kraja, Povjerenstvo ga šalje u Vladu, a objavit će ga kad Vlada odluči hoće li mu dati zeleno svjetlo ili odbijenicu.


– To neće biti za pola godine, nego u idućih nekoliko tjedana. Što se nas u povjerenstvu tiče, vrlo brzo – najavljuje Plazonić.




Trakavica na koju odavno podsjeća slučaj Imunološkog zavoda tako se produžuje do proljeća, iako se iz samog Povjerenstva najavljivalo da će se model novog IMZ-a objaviti do kraja 2017. godine. Suradnja Grada Zagreba i Vlade na obnovi IMZ-a dogovorena je još prošlog proljeća, ali je ponovno prošlo gotovo godinu dana bez ikakvih opipljivih rezultata. Ovo je već peta godina otkako je Imunološki izgubio proizvodne dozvole za preradu krvne plazme i proizvodnju bakterijskih cjepiva, što im je nosilo 70 posto ukupnog prihoda.


Nova tvornica pokazala se kao jedina moguća opcija, unatoč milijunima kuna uloženih u obnovu sustava vode u postojećem prostoru, ne bi li se na aktualnoj lokaciji ipak pokrenuo dio proizvodnje ugašene još 2013. godine. Osim obnove proizvodnje, pred IMZ-om je i dvojba hoće li nastaviti rad kao javna ustanova, formirana neposredno pred kraj mandata Milanovićeve vlade, ili će se, nakon što se godinama čeka na potpuno preoblikovanje u javnu ustanovu, ipak vratiti u status trgovačkog društva. Prije dvije godine Vlada je odlučila IMZ-u zbog proizvodnje strateški važnih imunoloških lijekova dodijeliti status javne ustanove od strateškog značaja, da bi se ta odluka danas preispitivala.