Hrvatski europarlamentarac

Picula postao novi predsjednik Međuskupine EP-a za mora, rijeke, otoke i priobalna područja

Hina

Tonino Picula

Tonino Picula

"Za pitanja kojima se bavi Međuskupina još uvijek ne postoji sveobuhvatna europska maritimna strategija, zbog čega je naš zadatak da koordiniramo dionike u sustavu I Europskoj komisiji predlažemo rješenja koja će postati dijelom direktiva i politika koje će se primjenjivati u svim članicama«, rekao je Picula u uvodnom govoru



ZAGREB/STRASBOURG – Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula izabran je u utorak za predsjednika Međuskupine Europskog parlamenta za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, priopćio je ured zastupnika.


«Za pitanja kojima se bavi Međuskupina još uvijek ne postoji sveobuhvatna europska maritimna strategija, zbog čega je naš zadatak da koordiniramo dionike u sustavu I Europskoj komisiji predlažemo rješenja koja će postati dijelom direktiva i politika koje će se primjenjivati u svim članicama«, rekao je Picula u uvodnom govoru prilikom konstituiranja Međuskupine.


Međuskupina u ovom sazivu Europskog parlamenta broji više zastupnika nego ikada, njih čak 114 iz 24 države članice Europske unije i šest političkih grupacija, ističe se u priopćenju.




Da je riječ o parlamentarnoj grupaciji, Međuskupina bi bila treća po brojnosti, što pokazuje kako je riječ o odličnoj platformi za stimulaciju rasprava s drugim institucijama Europske unije i svih zainteresiranih ključnih dionika, ali i mjesto koordinacije članova EP o važnim temama koje se tiču mora i otoka, istaknuo je hrvatski europarlamentarac.


Međuskupina će se, među ostalim, u ovom mandatu baviti ostvarivanjem ciljeva EU-a u zaštiti klime kroz teme kao što su smanjivanje emisija u maritimnom transportu, održivi turizam, očuvanjem bioraznolikosti oceana, mora, rijeka i jezera, najavljuje se u priopćenju.


Ured zastupnika u priopćenju podsjeća da je Picula nakon suosnivanja Međuskupine za otoke u parlamentu 2015. godine inicirao i osnivanje Tajništva za otoke pri Europskoj komisiji 2018., prvog radnog tijela u povijesti EU namijenjenog isključivo otocima te da je amandmanima osigurao Tajništvu dva milijuna eura za podršku energetskoj tranziciji otoka.


Nedavno je prihvaćen i Piculin Akcijski plan s dodatna dva milijuna eura za stručnu i tehničku podršku u tranziciji, koji je ušao u novi proračun EU-a za 2020., a Europska je komisija u Europski zeleni plan uvrstila energetsku tranziciju otoka, napominje ured zastupnika.