Pravomoćna presuda

Pevec izgubio spor protiv “Peveca”. Uz to, još im nije vratio više od 5 milijuna kuna

Hina

Višnja i Zdravko Pevec / Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Višnja i Zdravko Pevec / Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL



Visoki trgovački sud potvrdio je presudu Trgovačkog suda u Zagrebu kojom je Zdravko Pevec odbijen sa zahtjevom prema tvrtki PEVEC d.d. da je autor djela »kupujte s osmjehom«, stiliziranog pijevca i vizualnog identiteta utemeljenog na osobnom imenu PEVEC, izvijestila je ta tvrtka.


Zdravko Pevec je 2014. podnio tužbu protiv tvrtke zahtijevajući da joj sud zabrani upotrebu slogana »kupujte s osmjehom«, stiliziranog pijevca i vizualnog identiteta utemeljenog na osobnom imenu (PEVEC) koje društvo koristi kao nositelj registriranih žigova pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.


Osim navedenih zabrana, Zdravko Pevec je tražio da mu PEVEC d.d. plati naknadu u iznosu od 78 milijuna kn sa zateznim kamatama, sve zasnivajući na tvrdnji kako je upravo on autor tih djela.




Drugostupanjski sud je utvrdio da slogan i vizualni identitet utemeljen na osobnom imenu (PEVEC) uopće ne predstavljaju autorska djela, nego znakove koje je sukladno tome pravni prednik PEVECA d.d. prije gotovo 16 godina registrirao kao svoje žigove, izvijestila je tvrtka.


Na temelju svih izvedenih dokaza sud je utvrdio da je slogan izradilo nekoliko osoba, a ne Zdravko Pevec. Isto tako, utvrđeno je da Zdravko Pevec uopće nije izradio crtež stiliziranog pijevca kako je tvrdio, nego je od drugih osoba naručio crteže i izabrao onaj koji mu se najviše svidio.


Za troškove postupka Zdravko Pevec mora nadoknaditi PEVECU d.d. Preko 693 tisuća kuna.


Tvrtka je izvijestila i da im Zdravko i Višnja Pevec nisu vratili imovinsku korist koju su stekli zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju niti je Višnja Pevec platila dug od 350.000 kuna na temelju pravomoćne presude iz travnja 2019., njihov dug prema PEVECU d.d. prelazi pet milijuna kuna.