Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
21. siječnja 2020.
Hrvatska šefica diplomacije

Pejčinović Burić: ''Dok iz Srbije dolaze neprihvatljive izjave teško će odnosi biti bolji''

Pejčinović Burić: ''Dok iz Srbije dolaze neprihvatljive izjave teško će odnosi biti bolji''
Pejčinović Burić: ''Dok iz Srbije dolaze neprihvatljive izjave teško će odnosi biti bolji''
Autor:
Objavljeno: 10. siječanj 2019. u 21:53 2019-01-10T21:53:55+01:00

 Sve dok srbijanski čelnici daju tendenciozne i neprihvatljive izjave i dok se Srbija ne suoči sa svojom ulogom u ratovima devedesetih, ne mogu se očekivati znatniji pomaci u međusobnim odnosima Srbije i Hrvatske, rekla je u četvrtak hrvatska šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić.
»Žalosno je da se nastavljaju tendenciozne i zlonamjerne izjave visokih srbijanskih dužnosnika« o Hrvatskoj, rekla je Pejčinović Burić u razgovoru za Dnevnik HRT-a i ocijenila da to nije put prema dobrosusjedskim odnosima.

Srbijanski šef diplomacije nazvao je u utorak »bestidnom« izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i dodao da »ne zna misli li Plenković pritom i na onih 220.000 naših nesretnika iz 'Oluje'«.
Ministar obrane Aleksandar Vulin je, među ostalim, u četvrtak ustvrdio kako »Hrvati žele protjerati i ono malo Srba što je ostalo«.
»Radi se o dva čovjeka koji dolaze iz najužeg okruženja Slobodana Miloševića (...) i dok takvi ljudi sjede u srbijanskoj vladi teško je očekivati da će prestati ovakve zlonamjerne izjave prema Hrvatskoj, ali i drugim državama«, rekla je Pejčinović Burić.

Del Vechio pogriješio došavši na proslavu dana RS

Hrvatska nikada nije sudjelovala u obilježavanju 9. siječnja kao dana RS-a i tako je trebalo biti i ove godine, rekla je u četvrtak hrvatska šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić, naglasivši da je hrvatski veleposlanik u BiH odlazeći u Banju Luku donio pogrešnu odluku i imao krivu procjenu.
Hrvatska nikada nije sudjelovala »u proslavi toga dana i tako je trebalo biti i ovaj put«, rekla je Pejčinović Burić u razgovoru za Dnevnik HRT-a i ocijenila da je odlazak veleposlanika Ivana Del Vechija »bila pogrešna odluka i procjena«.
Ona je istaknula kako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s veleposlanikovom odlukom da nazoči proslavi neustavnog dana Republike Srpske, odbacivši špekulacije da je on imao »znak« iz Zagreba.
»On tamo tog dana nije trebao biti«, naglasila je Pejčinović Burić, ističući da njegov odlazak na tu proslavu »predstavlja veliko iznenađenje«, posebice stoga što joj tijekom svog mandata nikada nije nazočio.
Ustavni sud BiH taj je praznik još 2015. godine ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake te ga je proglasio neustavnim.
Ministarstvo je ranije priopćilo da nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banju Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i da je on zbog toga povučen u Zagreb na konzultacije.
Na toj proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije.
Veleposlanik Del Vechio s kojim se tijekom dana sastala pojasnio joj je, rekla je šefica hrvatske diplomacije, da je u Banju Luku otišao »jer je to protumačio kao poziv predsjedavajućeg predsjedništva BiH«.
Dodala je da je Del Vechio dosad bio iznimno angažiran na svojim poslovima u BiH te je stoga, rekla je, ova njegova odluka dodatno iznenađujuća.
Ministrica je dodala da će se odlučiti o daljnjim koracima te konstatirala da je mandat veleposlanika ionako prošao.
Što se tiče odluke Dragana Čovića da nazoči proslavi, to je »autonomna odluka predsjednika najveće hrvatske stranke u BiH i mi iz Hrvatske ni na koji način nemamo na to utjecaj, niti imamo namjeru o tome odlučivati«, rekla je Pejčinović Burić.
Potpredsjednica vlade je rekla da se sa Čovićem »slažemo da u BiH treba razgovor i kompromis«, ali i upozorila na »važnost konteksta« u kojem se to događa.

Ona je dodala i da se Beograd prvo treba suočiti sa svojom ulogom u ratovima devedesetih kako bi se poboljšali odnosi Srbije i Hrvatske te ocijenila da je teško očekivati poboljšanje odnosa dok su u vladi Srbije bliski suradnici Slobodana Miloševića
»Nadamo se da će i u Srbiji sazrijeti svijest da bez toga nema mira i napretka u našem susjedstvu«, rekla je Pejčinović Burić. »Prvo se treba agresor suočiti sa svojom prošlošću, što je, svi znamo, Srbija«, rekla je hrvatska ministrica zaključivši da potom dvije strane mogu razgovarati o svim drugim otvorenim pitanjima.
»Mi smo susjedi, ostat ćemo susjedi« i trebamo graditi dobrosusjedske odnose, zaključila je hrvatska šefica diplomacije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.