Gurmani, kulinarski znalci i publika rekli svoje

Pazinska maneštra s koromačem je naj, a i ona s bobićima je mljac…

Glas Istre

Publika je najboljom ocijenila maneštru z bobićima. Ekipa TZ-a Čavle pripremila je maneštru od mirlina i fažola

GRAČIŠĆE - Najbolje istarske maneštre kuhaju se u Pazinu. Nije to samo mišljenje stručnog povjerenstva ili žirija 9. festivala istarskih maneštri, održanog u Gračišću. Prema ocjenama gurmana i kulinarskih znalaca Franka Lukeža, Stanislava Poropata, Vesne Medvedec Buršić i Ivana Mijandrušića najbolju maneštru i to s koromačem skuhala je ekipa Konobe “Vinja” iz Pazina. Drugopasirana ekipa pazinskog hotela “Lovac” skuhala je maneštru z jačmikon, a maneštra z bobići donijela je treće mjesto ekipi bistroa “Pod lipom”, također iz Pazina. Publika je najboljom ocijenila maneštru z bobićima, pa je zapravo ekipa bistora “Pod lipom” apsolutni pobjednik ovogodišnjeg festivala istarskih maneštri u Gračišću.Maneštre su se po običaju kuhale satima na štednjacima na drva, a posjetitelji su, uz pobjedničke, još mogli kušati maneštru s šparogami kuhara iz slovenskog Gračišča te maneštru s koromačom, ekipe kuhara iz Zelene Istre. Gračaške vijećnice skuhale su maneštru od povrća, a Pobežanske pupe iz Slovenije maneštru s gljivama. Kuhari špilje Feštinsko kraljevstvo pripremili su maneštru z ripon, ekipa TZ-a Čavle maneštru od mirlina i fažola, a Gračišćanke jotu. Pjevači gračaškog zbora pripremili su črnu maneštru, Zaprežićke maneštru z gumoljicami, a kuhari buzetskog hotela Fontana maneštru z stupanon trukinjon. Doista bogat izbor, pa su maneštroljupci mogli uživati u raznolikosti okusa svojih omiljenih jela. No, izgleda da su na kraju ukus žirija i publike zadovoljile tradicionalno provjerene varijante maneštre s koromačon i z bobići. Iako je ovaj festival natjecateljskog karaktera i svima je drago iz Gračišća odnijeti neko od priznanja, važnije od toga je ipak druženje na Placu uz lonce iz kojih se šire mirisi dobre maneštre. Budući da o ukusima ne vrijedi raspravljati, ni u ovom slučaju svi neće biti zadovoljni ocjenama, ali to ne znači da i njihove maneštre nisu dobro prihvaćene, a tomu bolje od riječi svjedoče prazni lonci. Na festivalu je predstavljena kuharica “Tradicionalna istarska jela” Vesne Medvedec Buršić, u kojoj se mogu naći i recepti za pripremu raznih maneštri, pa se oni koji nisu od kuhara uspjeli “pokupiti” recept u pripremi svoje omiljene maneštre mogu poslužiti ovom knjigom.Bio je ovo deveti festival istarskih maneštri, koji je prije nekoliko godina zahvaljujući kuharima iz Slovenije postao međunarodni, a kako su i sami rekli ovaj festival zbližio je naše Gračišće i slovensko Gračišče, posvjedočivši da razlika između slovenske i hrvatske Istre gotovo i nema. Idući, jubilarni 10. festival istarskih maneštri će prema najavama voditelja programa Drage Orlića i načelnika općine Gračišće Ivana Mijandrušića biti daleko bogatiji sadržajima, ali i ponudom maneštri.