Međunarodni tajnik HDZ-a

Pao u nemilost vlastite stranke: Jandroković zabranio Kovaču govoriti na skupu HDZ-a

Dražen Ciglenečki

Miro Kovač inicijalno je bio uvršten među govornike, ali je naknadno izbrisan i to skoro u posljednji trenutak na Jandrokovićevu intervenciju



ZAGREB Ne može se reći da je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač pod potpunim embargom u stranci. On i ovih dana daje izjave novinarima i intervjue. No, po svemu sudeći, više ne smije govoriti na skupovima HDZ-a.


Prije dva tjedna Kovač je bio na listi govornika za skup povodom 28. obljetnice osnivanja HDZ-a u zagrebačkom Trnju, ali je s nje, neslužbeno doznajemo, skinut niti sat vremena prije početka. Stoga je Kovač, pokazuju fotografije objavljene na službenoj stranici HDZ-a, sjedio u prvom redu, međutim nije dobio priliku obratiti se prisutnima. Prema pouzdanim informacijama, veto na Kovačev govor stavio je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković koji jučer nije odgovorio na naš sms.


Skupovi na kojima se obilježavaju obljetnice osnivanja HDZ-ovih ogranaka imaju jako važno mjesto u toj stranci. Ne pristupa im se rutinski, nego su to svake godine prigode za mobilizaciju članstva.




Premda je na parlamentarnim izborima 2016. predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poslao Kovača u devetu jedinicu, i to na nisko šesto mjesto na listi, on živi u Zagrebu i sigurno mu je važno imati komunikaciju s članstvom u glavnom gradu. Zato je Kovač 26. veljače bio i na proslavi osnivanja HDZ-a u Sesvetama.


Nije bilo planirano da govori, a u dvorani je bio smješten za izdvojeni stol zajedno s ministrom Goranom Marićem, predsjednikom zagrebačkog HDZ-a Andrijom Mikulićem, predsjednikom Zajednice utemeljitelja HDZ-a Mariom Kapulicom i Antom Plazonićem, šefom stranke u Sesvetama.


Četvorica spomenutih bila su, za razliku od Kovača, na popisu govornika. Ali, kad su Marić, Mikulić i Kapulica održali svoje prigodno slovo, iz publike su se, doznajemo, čuli zahtjevi da nešto kaže i Kovač. Bila je to navodno dosta neugodna situacija, jer organizatori isprva nisu znali kako bi postupili. Onda je Kovač ipak dobio odobrenje da izađe za govornicu.


Njegovi protivnici u stranci tvrde da je održao »sasvim nesadržajan govor o vanjskoj politici i posjetu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji nije imao nikakve veze s obljetnicom HDZ-a«. Međutim, prisutni su Kovača navodno nagradili velikim pljeskom.


Tri dana poslije Sesveta bio je skup u Trnju, gdje je Kovač inicijalno bio uvršten među govornike, ali je naknadno izbrisan i to skoro u posljednji trenutak na Jandrokovićevu intervenciju.


Bilo je to dok još Plenković nije ni najavio ratifikaciju Istanbulske konvencije, čemu se Kovač protivi zbog takozvane rodne ideologije u određenim člancima tog dokumenta. Sada Kovač sigurno ne bi mogao ni ući na popis govornika na nekoj HDZ-ovoj obljetnici.


Zašto se u Plenkovićevoj struji u HDZ-u tako odnose prema Kovaču? Vjerojatno zato što ga smatraju potencijalnim Plenkovićevim konkurentom za mjesto predsjednika stranke. Kovač je o kandidaturi razmišljao i nakon što je Tomislav Karamarko podnio ostavku, ali je odustao. Navodno, međutim, i dalje gaji takve političke ambicije.