Kolinda u Krapini

PUTUJUĆI URED KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ: Predsjednica sljedeća tri dana u Krapinsko-zagorskoj županiji

Hina

Mnogi stanovnici ove županije žrtvovali su život i zdravlje za slobodnu i neovisnu Hrvatsku,» rekla je predsjednica.



KRAPINA – Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je u Krapini, u kojoj će njezin ured biti do petka, izrazila zadovoljstvo što će sljedeće dane provesti u Hrvatskome zagorju u kojem su, kazala je, Zagorci od starine čuvari hrvatskih sloboda i pravica.


»Uvijek domoljubi, Zagorci su i u Domovinskom ratu, premda izvan dometa ratnih zbivanja, dali velik doprinos našoj pobjedi. Hrvatsko zagorje čuvalo je naše prognanike i izbjeglice i pružalo svu potrebnu logistiku postrojbama hrvatske vojske i policije. Mnogi stanovnici ove županije žrtvovali su život i zdravlje za slobodnu i neovisnu Hrvatsku,» rekla je predsjednica.


Najavila je da će se u naredna tri dana susresti s brojnim gospodarstvenicima, obrtnicima i poljoprivrednicima i posjetiti uspješne tvrtke i ustanove. Rekla je da se posebno veseli susret s mladima i istaknula da su u ovom trenutku potrebne brze, učinkovite sustavne mjere demografske obnove.


Grabar-Kitarović: Država hitno mora naći rješenje za deblokadu račina građana




»Pozdravljam dosad učinjeno, ali to nije dovoljno. Nužno je što prije donijeti mjere koje će povećati sigurnost radnoga mjesta, posebice za trudnice i majke malodobne djece, te na minimum smanjiti ugovaranje rada na određeno vrijeme,» rekla je predsjednica.


U posljednje vrijeme često se u javnosti ističu sve bolji makroekonomski pokazatelji, uključujući i sve bolje stanje državnoga proračuna, što ohrabruje i treba pozdraviti, rekla je i poručila da to moraju osjetiti i građani.


»Ako država ostvaruje sve bolje financijske rezultate, onda se to mora vidjeti i na računima naših građana. Nažalost, brojka blokiranih građana i dalje prelazi tristo tisuća. Nacionalna je tragedija da mnogi od njih napuštaju Hrvatsku kako bi u inozemstvu otvorili nove račune i nekako započeli nov život,» izjavila je Grabar Kitarović.


»Država stoga mora hitnim mjerama, u dogovoru s bankama i financijskim institucijama, pronaći rješenje za deblokadu računa građana. U sklopu tih mjera svakako treba što prije donijeti novi Ovršni zakon,« poručila je.


Svoj posjet Zagorju, najavila je predsjednica, iskoristi će kako bi ponovno podsjetila na nužnost novih iskoraka u decentralizaciji.


»Vlada je poreznim mjerama učinila pozitivan iskorak prema financijskoj decentralizaciji jedinica lokalne i regionalne samouprave. Tim smjerom treba ići dalje. Posebno je važno omogućiti županijama da preuzmu veći dio odgovornosti u privlačenju sredstava europski fondova. Držim da su one to i logistički i organizacijski sposobne,» rekla je Grabar Kitarović.


Svi se ti potencijali i kapaciteti mogu prepoznati u Krapinsko-zagorskoj županiji, rekla je i pohvalila izvoznu orijentaciju te županije. Izrazila je uvjerenje da će rezultati biti još bolji, posebice u daljnjem razvoju zdravstvenog i kulturnog turizma.


Kolar: Potrebno je zajedništvo u ostvarenju nacionalnog interesa


Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović je naglasio važnost gospodarskog razvoja i činjenicu da je u Krapini sve manje nezaposlenih te sve više otvorenih novih radnih mjesta.


»Svi imamo isti cilj a to je da stvorimo takvo gospodarsko okruženje da svi mogu raditi ali i živjeti od svog rada,« kazao je Gregurović.


Pozvao je na, kako je rekao, pravu decentralizaciju ne samo obaveza već i financijsku, a tome mu se pridružio mu SDP-ov župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji rekao da ovih dana neće predsjednici govoriti o problemima, već o projektima i izazovima u toj županiji.


Potrebno je zajedništvo i iskorak, nešto bolje za čitavu Hrvatsku, rekao je. »Bez obzira na politička uvjerenja, bez obzira na stranačku pripadnost, ima stvari koje su nacionalni interes. Zbog toga Vaše zalaganje koje je vezano za demografsku obnovu, za prava hrvatskih branitelja, vaše zalaganje za koncept da spriječimo odlazak mladih ljudi iz Republike Hrvatske, imate našu potporu i podršku,» kazao je Kolar.


Dolazak predsjednice u središte Krapine i podizanje predsjedničkog stijega ispred njezinog privremenog ureda u zgradi Županije pratilo je više stotina građana Krapine. Stijeg je podigla Petra Horvat, učenica zabočke Gimnazije Antuna Gustava Matoša, državna prvakinje iz biologije.


Predsjednica je svoj boravak započela radnim sastankom s predstavnicima Županije, saborskim zastupnicima, gradonačelnicima i načelnicima te predstavnicima udruga hrvatskih branitelja.


U poslijepodnevnim satima nastavit će susrete s građanima i predstavnicima udruge, obići će Osnovnu školu »August Cesarec« zatim tvrtku »Jedinstvo Krapina« d.o.o. nakon čega će u Zaboku odati počast poginulim policajcima ispred Policijske uprave Krapinsko-zagorske.


Ovo je trinaesto privremeno premještanje Ureda predsjednice Republike iz Zagreba.