Netzadovoljstvo raste

PROSVJED NA MARKOVU TRGU Liječnici traže izmjene zakonskog prijedloga; Kujundžić ih upućuje na zastupnike

Hina

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

»Ako se ovakav zakon donese za pet godina nećemo imati primarnu zdravstvenu zaštitu jer će ovi koji sad rade otići u mirovinu, a neće ih imati tko naslijediti«, upozorila je na prosvjedu predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Vikica Krolo nakon što je prijedlog novog zakona danas prihvatila Vlada



ZAGREB Liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti prosvjedovali su srijedu na Markovu trgu nezadovoljni prijedlogom novog zakona o zdravstvenoj zaštiti po kojemu će 25 posto liječnika i dalje ostati pri domovima zdravlja, a ministar Milan Kujundžić uputio ih je na saborske zastupnike nakon što je zakonski prijedlog danas prihvatila Vlada.


»Ako se ovakav zakon donese za pet godina nećemo imati primarnu zdravstvenu zaštitu jer će ovi koji sad rade otići u mirovinu, a neće ih imati tko naslijediti«, upozorila je na prosvjedu predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Vikica Krolo nakon što je prijedlog novog zakona danas prihvatila Vlada.


 Po njemu, svi liječnici u primarnoj ne bi bili ravnopravni, jer zaposlenici domova zdravlja neće moći samostalno sklapati ugovore s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO). Zbog takve neravnopravnosti prosvjednici su najavili su i ustavne tužbe.





 Tijekom prosvjeda liječnici su razgovarali i s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, koji nije odstupio od svojih stavova, no podsjetio je da se tekst zakona može mijenjati tijekom saborske rasprave.


 »Ako se nešto argumentirano ukaže tijekom rasprave u Saboru, zašto ne (mijenjati), ali mislim da je ovo na tragu nečega što je u ovom trenutku najprimjerenije. Nama treba – javno i privatno, jedno i drugo i zdrava kompeticija«, odgovorio je ministar upitan je li »lopticu vezano za tekst novog zakona prebacio na saborske zastupnike«.


 Vikica Krolo nakon sastanka s ministrom izdvojila je kao najveću točku prijepora neslaganje oko postotka liječnika koji bi morali raditi u domovima zdravlja.


 Kujundžić im je, kaže, dao podršku da se dalje trude te da tijekom saborske rasprave argumetirano utječu na zastupnike kako bi se u konačnici izglasalo ukidanje klauzule od 25 posto zaposlenika domova zdravlja koja sada postoji u prijedlogu zakona.


Foto Marko Lukunić / PIXSELL


Foto Marko Lukunić / PIXSELL



 U međuvremenu, tzv. bijeli štrajk se nastavlja, a Krolo tvrdi da je riječ o uređenju rada u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, po kojemu se jednom pacijentu posvećuje 20-ak minuta.


 »Inzistiramo na naručivanju pacijenata i radu po pravilima struke. To je u interesu i pacijenata i s time ćemo svakako nastaviti«, poručila je predsjednica KoHOM-a, nakon sastanka s resornim ministrom.