Privatizacija

PRODAJA JADRANA DO KRAJA TJEDNA? Uskoro istječe rok za privatizaciju crikveničke tvrtke

Aneli Dragojević Mijatović

Potpisom ugovora mirovinci bi postali većinski vlasnici Jadrana Crikvenica  / Arhiva NL

Potpisom ugovora mirovinci bi postali većinski vlasnici Jadrana Crikvenica / Arhiva NL

Predsjednici uprava dvaju mirovinskih fondova, Dubravko Štimac ispred PBZ-ovog, te Petar Vlaić ispred Plavog fonda, još nisu raspoloženi za davanje izjava



 U idući ponedjeljak, 9. travnja, istječe rok za sklapanje kupoprodajnog ugovora između države, odnosno Cerpa (Centar za restrukturiranje i prodaju) i mirovinskih fondova PBZ Croatia osiguranje i Plavog, a čime bi ti fondovi postali većinski vlasnici Jadrana Crikvenica, s obzirom da su jedini dali obvezujuću ponudu koju je Cerp potom i prihvatio.


Još uvijek, međutim, nema jednoznačne informacije hoće li se ovaj privatizacijski proces provesti do kraja ili ne, s obzirom na u međuvremenu promijenjene činjenice. U Cerpu nas uvjeravaju da je redovna procedura u tijeku, te da bi se ugovor trebao sklopiti, odnosno dionice biti prenesene na novog vlasnika, najvjerojatnije do kraja ovog tjedna, o čemu će, kažu, mediji biti na vrijeme obaviješteni te pozvani da izvijeste.


Predsjednici uprava dvaju mirovinskih fondova, Dubravko Štimac ispred PBZ-ovog, te Petar Vlaić ispred Plavog fonda, još nisu raspoloženi za davanje izjava. Iz krugova bliskih mirovincima već se, međutim, dulje vrijeme može neslužbeno čuti da ne žele na sebe preuzimati dodatne obveze koje su mogle nastati temeljem radnji koje je u međuvremenu poduzimao još uvijek aktualni vlasnik – država.




Navodno od prodavatelja (države), a kao uvjet da se ugovor uopće sklopi, odnosno privatizacija provede, traže da se poslovanje vrati u prvobitno stanje, odnosno u ono stanje koje je vrijedilo u trenutku u kojem su oni provodili dubinsko snimanje tvrtke te temeljem tog snimanja i dali obvezujuću ponudu.


U međuvremenu je, naime, država, a kada se već znalo da uskoro ulaze mirovinci, postavila novu upravu na rok navodno dulji od onog koji bi se očekivao s obzirom da uskoro ionako dolazi novi vlasnik, i to još navodno uz otpremnine.


Navodno ima još promjena, što se samog poslovanja tiče, a koje odstupaju od onog što bi se moglo nazvati tekućim. S obzirom da mirovinci upravljaju novcem osiguranika drugog stupa, a to je dakle velik broj radnika i građana RH koji u tom stupu, odlukom države, štede za svoje mirovine, investicijske odluke tim više moraju donositi s posebnom pažnjom i odgovornošću.