Neugodno iznanađenje za učenike

PROBLEMI U KARLOVAČKOJ ŠKOLI Ako učenici umjesto vjeronauka žele etiku, na nastavu moraju dolaziti u subotu

P. N.

Foto Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Foto Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Radimo u dvije smjene, imamo 31 odjeljenje i ne možemo vezati nastavu vjeronauka da ide paralelno s etikom. Da smo mogli, već bismo to sami napravili, ne bismo čekali nečiji pritisak - kaže ravnatelj Janković



Učenici Tehničke škole Karlovac koji su umjesto vjeronauka odlučili pohađati etiku na nastavu iz tog predmeta morat će dolaziti subotom, javlja Jutranji list.


Kako se Jutarnjem listu požalila majka jednog učenika prvog razreda, njezin se sin prvi dan škole neugodno iznenadio kada je njega i još dvoje kolega u razredu od ukupno 20 učenika koji se nisu odlučili za vjeronauk razrednica obavijestila da će oni u školu morati i svake subote.


Nije, kaže majka, dobio nikakvo drugo objašnjenje, čak niti termin u kojem će se nastava iz etike održavati. Zasad zna samo da će u školu, za razliku od većine svojih kolega koji pohađaju vjeronauk, umjesto pet dana odlaziti čak šest dana u tjednu.




Obrazloženje su novinari Jutarnjeg potražili kod ravnatelja škole Ivana Jankovića prema kojemu učenici etiku moraju slušati subotom jer “ne može drugačije”.


– Radimo u dvije smjene, imamo 31 odjeljenje i ne možemo vezati nastavu vjeronauka da ide paralelno s etikom. Da smo mogli, već bismo to sami napravili, ne bismo čekali nečiji pritisak – kaže.


Jedino rješenje ravnatelj vidi u prelasku škole na rad u jednoj smjeni, ali ni to nije jednostavan pothvat, kaže.


– To su vam vječni pothvati, to je misterij. Da bismo mi prešli u jednu smjenu, trebalo bi investirati 15, 20 milijuna kuna u zgradu, da se prostorije adekvatno urede, ali osnivač škole za to sada nema uvjete, a kad će imati, ne znamo. Kad bismo prešli na rad u jednu smjenu, to bi bio velik dobitak za sve, tada bi se sva nastava mogla održavati od ponedjeljka do petka – poručuje ravnatelj.


Na naše pitanje kako to da je slučaj baš s nastavom iz etike, a ne nekog drugog predmeta koji pohađaju sva djeca, ravnatelj tvrdi da je problem u tome što ne mogu povezati nastavu etike i vjeronauka da se održavaju paralelno.


– Odgovorno tvrdim da ne ovisi o meni, deset godina sam radio kao satničar u toj školi. I ja bih volio vidjeti da netko to organizira da učenici ne moraju dolaziti subotom, ali baš me zanima kako bi izgledao radni dan tog profesora koji predaje još i politiku i gospodarstvo – kaže Janković.


– Mogu se javno svima ispričati, ali ne zato što sam kriv, nego zato što mi je žao da su djeca zakinuta. Suosjećam i iskreno mi je žao, ali ne možemo drukčije organizirati – tvrdi.