Uljanik

POTENCIJALNI STRATEŠKI ULAGAČ Končar: Prenamjenu prostora smo zatekli, to nije bila naša ideja

Orjana Antešić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Međutim, ako postoji prostor koji nije u funkciji, a moguće ga je prenamijeniti u mjesto zarade i profita svih dionika, pitamo se zašto bi to bila tabu tema – ističu u Kermas energiji



RIJEKA Da su problemi u koje je dovedena Uljanik grupa iznimno kompleksni i teški, a model njihovog rješavanja toliko neizvjestan u ovom trenutku, svjedoče i sve ozbiljniji »šumovi u kanalima« koji se događaju između resornih ministarstava gospodarstva i financija te uprave Uljanika, s druge strane. Ma koliko se trudilo ostaviti dojam, barem na riječima, da su svi na istoj liniji, spasa i očuvanja brodogradnje u Puli i Rijeci, radnicima ovih dvaju brodogradilišta, ali i šira javnost koja to prati, pa i ona upućenija, nemoguće je pohvatati nekakve smislenije konce u ovom pokušaju spasa sjevernojadranskih navoza.


Nesporno je tek da će se tijekom usuglašavanja i razgovora s Europskom komisijom itekako morati uprijeti da se dođe do takvog modela restrukturiranja Uljanik brodogradilišta koje će Bruxelles biti spreman prihvatiti.


Želja, ali i uvjeti


Oglasio se i Danko Končar i njegova Kermas energija koje je aktualna uprava Uljanika, a Skupština kasnije to i potvrdila, odabrala kao partnera za dokapitalizaciju ovog holdinga. Kažu tako da oko izjave hrvatskog ministra gospodarstva, koji je nagovijestio mogućnost ulaska nekog drugog strateškog partnera, ne bi trebalo stvarati famu jer se, dodaju, »njihova želja za pomoć brodogradilištu nije uopće promjenila« premda je svima jasno da je ovdje nije riječ samo o želji već o uvjetima na kojima se dva ključna dionika – država i budući vlasnik Uljanika – moraju »naći«.




– Mi smo tu da pomognemo Uljaniku. Ukoliko u Uljaniku i u Vladi misle da postoji bolji strateški partner, mi ćemo njima rado prepustiti ovu odgovornost – prenose se navodi Danka Končara, vlasnika Kermas energije, ali se isto tako tvrdi i podsjeća kako bez njihovog iskazanog interesa za spasom Uljanika Europska komisija ne bi odobrila »rescue aid« od 96 milijuna eura.


Dok bi u Ministarstvu gospodarstva rado vidjeli barem onih 24 milijuna eura, s koliko minimalno novi vlasnik treba dokapitalizirati Uljanik, iz Kermas energije poručuju kako su »s budućim naručiteljima brodova već postigli načelni dogovor za izgradnju različitih brodova u Uljanik grupi i to u vrijednosti od približno milijardu dolara«. Nakon što je ministar Horvat ustvrdio javno kako su iz drafta programa restrukturiranja Uljanik brodogradilišta, koji su poslali u Bruxelles, izbacili »sve nekretninske spletke«, Končar kaže kako prenamjena dijela prostora Uljanika nije originalno ni bila njegova ideja.


Plan im predstavljen


– Mi smo o planu restrukturiranja, u kojem je sastavni dio i prenamjena dijela prostora Uljanika, doznali tek kada smo odabrani za potencijalne strateške partnere. To nije naša ideja već smo je mi zatekli kada smo prvi put došli u Uljanik i ona nam je predstavljena od strane Uprave Uljanika koja ju je osmislila uz pomoć Boston Consultinga – navodi Danko Končar u ovom očitovanju. Međutim, odmah se dodaje kako u Kermas energiji nemaju ništa protiv prenamjene dijela prostora Uljanika što će, pozivaju se, tražiti i EK kao kompenzacijsku mjeru.


– Ako postoji prostor koji nije u funkciji, a moguće ga je prenamjeniti u mjesto zarade i profita i to svih dionika, od Uljanika, grada Pule, države ili bilo kojeg drugog strateškog partnera, pitamo se zašto bi to bila tabu tema? Bili mi partneri ili bilo tko drugi, treba jasno reći da Pula od tog nekretninskog posla može samo profitirati, što jasno znači i da će vezano za njega biti novih poslova – kažu iz Kermas energije, ujedno tvrdeći kako »vlasništvo nad spomenutim projektom za njih uopće nije bitno već da, dapače, razmišljaju kako bi od njega koristi mogli imati svi dionici, a posebno sam Uljanik«.