Stopama Hrvatske vojkse

POSAO VRIJEDAN 112 MILIJUNA Hrvatski proizvođači šiti će policijske uniforme

Danko Radaljac

Moram istaknuti dodatnu važnost ove suradnje, jer je zajednica ponuditelja hrvatskih proizvođača pobijedila na međunarodnom natječaju koji je MUP provodio te mi je veliko zadovoljstvo da hrvatsku policiju opremaju hrvatski proizvođači, kazao je ministar unutarnjih poslva Davor Božinović



Ministarstvo unutarnjih psolva krenulo je stopama svojih kolega iz sektora obrane te je potpisalo okvirni dvogodišnji ugovor s klasterom tekstilnih proizvođača u Hrvatskoj za nabavu novih policijskih uniformi, vrijedan 112 milijuna kuna.


Policija je tako od ove godine otišla sličnim putem kao i vojska, koja sad već godinama veći dio opreme i odjeće nabavlja isključivo od domaćih nabavljača.


– Moram istaknuti dodatnu važnost ove suradnje, jer je zajednica ponuditelja hrvatskih proizvođača pobijedila na međunarodnom natječaju koji je MUP provodio te mi je veliko zadovoljstvo da hrvatsku policiju opremaju hrvatski proizvođači, kazao je ministar unutarnjih poslva Davor Božinović.




Naglasio je i kako je ovime postignuta dvostruka dobrobit, za MUP garanciju kontinuiteta isporuke nužne opreme, a za proizvođače mogućnost planiranja proizvodnje na duže staze, obzirom na dvogodišnji ugovor.


U MUP-u je istaknuto da su uz ove nabave, u tijeku i neke ranije dogovorene te da će se u 2018. ulagati i u održavanje vozila i helikoptera, izgradnju i uređenje objekata te civilnu odjeću za policajce koji rade u civilu.


Ministar je prezentirao i financijski plan i plan nabave Ministarstva unutarnjih poslova za 2018. godinu. Proračun MUP-a za 2018. godinu iznosi 4.037.396.595 kuna, od čega 3,367.810.000 kuna odlazi na rashode za plaće.


Za Plan nabave izdvaja se 588.740.595 milijuna kuna, a 80.846.000 milijuna za podmirenje troškova.


Božinović je otkrio i jednu gotovo pa nevjerojatnu stvar. Naime, proces nabave u 2017. godini išao je tako loše da je do 30. lipnja, dakle do polovice godine, utrošeno tek oko 25 posto predviđenih sredstava.


Kako neutrošnja svih predviđenih sredstava najčešće znači i smanjenje takvih sredstava za sljedeću godinu, u MUP-u su lani u drugom dijelu godine pritisnuli gas i uspjeli na brzinu utrošiti ostalih 75 posto proračunskih sredstava.


Ministar je ustvrdio kako se nabavljala uglavnom deficitarna odjeća.