Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
uPOZORENJE

POMOZIMO DJECI S INVALIDITETOM Nije stiglo povećanje od 250 kuna osobne invalidnine i doplatka za tuđu pomoć

Foto Silvano Ježina
Foto Silvano Ježina
Autor:
Objavljeno: 21. svibanj 2018. u 10:08 2018-05-21T10:08:54+02:00

Brojni roditelji i osobe s invaliditetom javljaju se ogorčeni što, unatoč izmjeni Zakona o socijalnoj skrbi, koja je stupila na snagu 1. travnja, i dalje dobivaju osobnu invalidninu u iznosu 1.250. kuna, ističu iz inicijative u priopćenju

Građanska inicijativa »Pomozimo djeci s invaliditetom« u ponedjeljak je upozorila na probleme s isplatom povećane osobne invalidnine i doplatka za tuđu pomoć i njegu budući da brojne osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama još nisu dobili povećanje od 250 kuna osobne invalidnine zbog preopterećenosti u centrima za socijalnu skrb.

Brojni roditelji i osobe s invaliditetom javljaju se ogorčeni što, unatoč izmjeni Zakona o socijalnoj skrbi, koja je stupila na snagu 1. travnja, i dalje dobivaju osobnu invalidninu u iznosu 1.250. kuna, ističu iz inicijative u priopćenju.

Pojašnjavaju da svaka osoba koja je imala pravo na osobnu invalidninu mora doći u centar za socijalnu skrb i mora joj se napisati novo rješenje, a riječ je o 26.000 osoba.

Zajedno sa 61.000 osoba koje dobivaju doplatak za tuđu pomoć i njegu, dobiva se brojka od oko 87.000 predmeta koje djelatnici centara za socijalnu skrb moraju obraditi: poslati poziv, uzeti pismeno očitovanje, prikupiti potrebnu dokumentaciju te napisati novo rješenje.

Takav je način, ocjenjuju, krajnje neprimjeren jer je 'zagušio' ionako preopterećeni sustav i kasni se s isplatom predviđenih naknada.

Uz to, iz inicijative »Pomozimo djeci s invaliditetom« izražavaju zabrinutost te se pitaju hoće li sve osobe s invaliditetom dobiti zaostatke od 1. travnja ili će uvećanu osobnu invalidninu dobiti od dana pokretanja postupka.

»S obzirom na to da mnogi još nisu pozvani u centre, moguće je da postupci budu pokrenuti u lipnju ili čak u srpnju. Stoga zahtijevamo od Ministarstva da žurno pokrene rješavanje tog pitanja te da izda potrebne naputke kako ne bi došlo do diskriminiranja osoba s invaliditetom«, ističu iz Radnog tima inicijative »Pomozimo djeci s invaliditetom«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.