Zanimljivo opravdanje

PLENKOVIĆEV SAVJETNIK KAPULICA ‘HDZ-ova koalicija s HNS-om bila je želja – Franje Tuđmana’

Dražen Ciglenečki

Foto Nenad Reberšak

Foto Nenad Reberšak

Donoseći tu odluku, usuđujem se reći, konačno smo ostvarili 13. točku Tuđmanovog programa s Prvog općeg sabora HDZ-a, u kojem je naglasio nužnost prevladavanja, ne samo idejno-političkih i poratnih podjela, nego i onih između sudionika vladajućeg ustroja i oporbe, između različitih političkih stranaka, da bi se u miru, slobodi i demokraciji gradili odnosi koji će omogućiti napredak, s jasnom porukom da je HDZ otvoren svima koji to prihvaćaju, ustvrdio je Kapulica



ZAGREB U vodstvu HDZ-a pronašli su efektan način kako da pred svojim članovima i biračima opravdaju suradnju s »narodnjacima« – tvrde da je to bila želja Franje Tuđmana.


U ponedjeljak je na Jarunu održana tradicionalna svečana sjednica Predsjedništva HDZ-a povodom obljetnice osnivanja stranke. Novinari su uvijek mogli slušati prigodne govore na ovim okupljanjima, ali prošle godine je izmijenjena ta praksa. Stoga su se u ponedjeljak predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, njegov savjetnik Mario Kapulica, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a i Vladimir Šeks prisutnima obratili iza zatvorenih vrata.


Na službenoj web stranici HDZ-a objavljeni su jučer tek kraći izvaci iz Plenkovićevog i Šeksovog govora, ali Kapuličin u cijelosti. Iz toga se može zaključiti da govor Plenkovićevog savjetnika u HDZ-u smatraju posebno važnim.




U njemu je Kapulica, prvi predsjednik Mladeži HDZ-a, najviše prostora posvetio upravo savezu s HNS-om, koji on bezuvjetno podržava. – Iskoristili smo priliku koja nam se pružila, da budemo ona snaga koja će konačno dokinuti opasne i pogubne ideloške podjele koje blokiraju naš razvoj, koje nas predugo sputavaju u normalnom hodu prema budućnosti i priječe nas da u punoj mjeri služimo svojem narodu. Svi znamo da to nije bila lagana odluka, s obzirom na povijest našeg novog koalicijskog partnera i naših međuusobnih odnosa. Mi možemo govoriti o tome kakav je HNS bio, o tome puno znamo, ali treba govoriti i o tome kakav on može biti i što može značiti za Hrvatsku, rekao je Kapulica publici u kojoj je bilo dosta osnivača HDZ-a i bliskih Tuđmanovih suradnika.


Uslijedio je zatim Kapuličin ključni argument u prilog odluke o koaliciji s HNS-om.


– Donoseći tu odluku, usuđujem se reći, konačno smo ostvarili 13. točku Tuđmanovog programa s Prvog općeg sabora HDZ-a, u kojem je naglasio nužnost prevladavanja, ne samo idejno-političkih i poratnih podjela, nego i onih između sudionika vladajućeg ustroja i oporbe, između različitih političkih stranaka, da bi se u miru, slobodi i demokraciji gradili odnosi koji će omogućiti napredak, s jasnom porukom da je HDZ otvoren svima koji to prihvaćaju, ustvrdio je Kapulica.