Zavod 'Dr. Andrija Štampar'

PANIKA BEZ RAZLOGA U ‘nepoznatoj bijeloj tvari’ u Zagrebu nema otrova za životinje

Hina

Ilustracija / Snimio Sergej DRECHSLER

Ilustracija / Snimio Sergej DRECHSLER

U uzorcima koji su prikupljeni i analizirani nema otrova za životinje niti u Zagrebu ima uginulih pasa ili životinja, što bi se moglo povezati s »nepoznatom bijelom tvari« o kojoj su javljali građani



ZAGREB/OSIJEK Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba »Dr. Andrija Štampar» analizirao je uzorke »nepoznate bijele tvari«, koji su pronađeni na više lokacija u Zagrebu i utvrdio da u njima nema otrova za životinje, izvijestio je u srijedu zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama.


Na temelju rezultata ispitivanja spektrometrijskim i spektroskopijskim metodama unutar Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju nisu utvrđena najčešće korištena komercijalno dostupna sredstva za zaštitu bilja, biocidi ili za uništavanje glodavaca.


Prva analiza Nastavnog zavoda za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar«, koja je napravljena u utorak, pokazala je da sukladno informacijama s terena i vizualnom pregledu uzorci povezani s dojavama građana odgovaraju tvarima koje su normalno prisutne u gradskom urbanom okolišu poput hrane za mačke, ostataka žbuke, rastopljenog papira i sl.




U uzorcima koji su prikupljeni i analizirani nema otrova za životinje niti u Zagrebu ima uginulih pasa ili životinja, što bi se moglo povezati s »nepoznatom bijelom tvari« o kojoj su javljali građani.


Ured za upravljanje u hitnim situacijama moli građane Zagreba da ne šire paniku i ne alarmiraju hitne službe bez valjanog razloga.


Do kraja tjedna rezultati toksikološke analize uginulih golubova u Osijeku


Osječka gradska uprava priopćila je u srijedu kako se do kraja tjedna očekuju rezultati toksikološke analize nedavno uginulih ptica na gradskom području te da dosadašnjim analizama sumnjivih uzoraka nije pronađeno ništa što može ugroziti ljude i životinje, a gradonačelnik Ivica Vrkić upozorio je da je došlo do nepotrebne histerije i neprimjerenih riječi u javnosti te je pozvao na odgovornost.


Nakon mnogih dojava građana da se posljednjih dana na gradskom području truju psi i golubovi, toksikološka analiza uzoraka sumnjive tvari, koju je osječko-baranjska Policijska uprava poslala u zagrebački Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja »Ivan Vučetić«, pokazala je da je riječ o kuhinjskoj soli.


Tijekom konferencije za novinare o projektu otvorenja razvojno-istraživačkog centra tvrtke »Ericsson Nikola Tesla«, odgovarajući na pitanje novinara ima li novosti vezanih za uginuća životinja proteklih dana, obnašatelj dužnosti pročelnika Ureda gradonačelnika Željko Lončar je izvijestio da su negativni nalazi analize sumnjive bijele tvari za koju se govorilo da je toksična te da nije pronađeno ništa što može ugroziti ljude i životinje.


Što se tiče golubova, dosadašnjim analizama isključena je mogućnost uginuća od gripe i sad su te životinje poslane u Zagreb na toksikološku analizu. Očekujemo rezultate do kraja tjedna i o njima ćemo izvijestiti javnost, istaknuo je Lončar.


Neprimjerena histerija


Gradonačelnik Vrkić izrazio je žaljenje što je u tom slučaju, kako je rekao, došlo do nepotrebne histerije i neprimjerenih riječi u javnosti.


»Meni je žao što su se dogodile neke neprimjerene reakcije, koje su pokušale od emocija prema psima i ljubimcima stvoriti određenu politiku, pa čak i upotrebljavati riječi kojima nije mjesto u javnom diskursu, neovisno o tome što svatko ima pravo u demokraciji govoriti što misli, ali bi morao voditi računa barem o nekim činjenicama«, rekao je Vrkić.


Smatra kako je loše što je poslana poruka da je Osijek grad koji umire i kojeg se truje, a drago mu je da su stručni nalazi pokazali da to nije tako i da otrova nema. U zraku ostaje pitanje što se događalo, istaknuo je Vrkić i dodao kako vjeruje u nalaze koje su dostavila struka, a svjestan je da ima otvorenih pitanja o kojima je spreman razgovarati, ali tako da se provjeri o čemu se radi.


»Odgovornost je na svima nama, na meni najviše, ali i na onima koji moraju jasno znati da se svaka ružno izgovorena i prejaka riječ vraća gradu na najgori mogući način jer tako ostajemo u klimi u kojoj svi počinjemo vjerovati da je jedini izlaz da se što prije iselimo iz Osijeka«, upozorio je Vrkić.