Toplinski udar

PADAT ĆE REKORDI Vruće vam je? Pripremite se na još više temperature, stiže nam pakao

P. N.

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

U nastavku tjedna pripremite se na nastavak iznadprosječne topline - većinom vruće dane, a i mnogima teško podnošljive noći, koje će tople biti uzduž cijeloga Jadrana, pa i u nekim mjestima kopnene Hrvatske... Ljeto prije ljeta, barem prema astronomskom računanju!

Ekstremi ne posustaju! Nakon što je svibanj bio jedan od najhladnijih u povijesti mjerenja, te u mnogim mjestima čak rekordno kišovit, ovih dana proživljavamo jedno od najtoplijih razdoblja ovog dijela godine. Ponegdje čak i rekordno toplo,  piše Zoran Vakula za HRT.Ovaj će utorak mjestimice biti već 4. vrući dan u nizu, primjerice u Daruvaru, Kninu i Makarskoj, te na splitskom Marjanu i zagrebačkome Griču, a taj niz će se nastaviti do kraja tjedna, ponegdje i početkom sljedećega, osobito u južnijim krajevima. Pritom će vrućih dana biti gotovo posvuda, osim u najvišem gorju. Premda, ni ondje nije i neće biti osobito “svježe”.

Mogući novi rekordi!




Već u nedjelju i ponedjeljak na Zavižanu je najviša dnevna temperatura zraka bila blizu lipanjskog rekorda od 24,4 °C, izmjerenog 19. lipnja 2012. Bilo je 23,9 °C, odnosno 24,0 °C, a u nastavku će tjedna biti još i više, pa je vrlo velika vjerojatnost “rušenja” rekorda, osobito u subotu. Štoviše, postoji čak mogućnost da “padne” i apsolutno najviša temperatura zraka na Zavižanu – 28,3 °C, od 22. srpnja 2015. godine!


Inače, najviše dnevne vrijednosti prošlih dana na Zavižanu samo su malo niže od najnižih vrijednosti na primjerice Marjanu, koje su prosječno oko 19-20 °C, a prošlih su dana oko 24 °C. Jutros čak 24,6 °C, što nije rekordno visoka noćna i jutarnja temperatura za ovaj dio lipnja, ali ni puno niža.Ostvare li se prognoze, koje su sve vjerojatnije, gotovo i sigurne – srednja temperatura  zraka – i najniža i najviša dnevna – ovoga tjedna na Marjanu će biti druga najviša od 1948. godine, od kada postoje mjerenja. Rekordna će, možda nekome za utjehu – i dalje ostati ona iz 2003. godine, kada je srednja najniža temperatura zraka u razdoblju od 10. do 16. lipnja bila čak 26,9 °C, a najviša 35,8 °C.

Topla noć i na kontinentu


I dok tople noći u prvoj polovici lipnja na Jadranu nisu neuobičajene, na kopnu se baš ne događaju često. A prošle noći i jutra temperatura se nije spuštala ispod 20,0 °C na više meteoroloških postaja DHMZ-a, prema trenutačno dostupnim podacima u Đakovu, Kutjevu, Bjelovaru i Zagrebu – ni u Maksimiru, ni na Griču. Koliko je to rijetko za ovo doba godine možda najbolje svjedoči podatak da je jutrošnjih gričkih 22,1 °C, među najviših vrijednostima ikada izmjerenim od 1. siječnja do 11. lipnja. Štoviše, prema još neslužbenim i nepotvrđenim analizama čak je izjednačen rekord od 8. lipnja 2003. godine. A podaci postoje još od 1881.!No, ako slučajno i nije bila rekordno topla noć, bila je vrlo blizu nje. U Maksimiru je više od jutros najnižih 20,1 °C u dosadašnjem dijelu godine bilo samo 2 puta – 20,6 °C 27. svibnja 1993. i 20,5 °C 31. svibnja 1999.Do kraja ovog tjedna uglavnom još toplije, a u sljedećemu mnogima “podnošljivije”!U nastavku tjedna pripremite se na nastavak iznadprosječne topline – većinom vruće dane, a i mnogima teško podnošljive noći, koje će tople biti uzduž cijeloga Jadrana, pa i u nekim mjestima kopnene Hrvatske… Ljeto prije ljeta, barem prema astronomskom računanju!

Ne pretjerujte s klimatizacijom


I premda je to nekima već dosadno slušati svakoga ljeta – ipak, jer: “repetitio mater studiorum est” – ne zaboravite piti dovoljno tekućine, u najtoplijem dijelu dana izbjegavajte teže napore i kratko boravite na Suncu, osobito ako ste osjetljivije kože, te naravno – ne pretjerujte sa snižavanjem temperature na klima-uređajima – i skokovita promjena temperature i vlage od klimatiziranih prostora, kuća, stanova i automobila do vanjske vrućine i sparine barem nekima može zasmetati…