Nevjerojatna tužba

Ovo nismo imali ni u ’90-ima: HRT tuži novinarsko društvo i vlastite novinare. Traže stotine tisuća kuna

P. N.

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Hrvatsko novinarsko društvo o tome je izvijestilo javnost, navodeći da se radi o "nezabilježenom ataku na rad i djelovanje Ogranka HND-a na Hrvatskoj radioteleviziji, zastrašivanju novinara HRT-a i pokušaju financijskog ataka na Hrvatsko novinarsko društvo".



Hrvatska radio-televizija podigla je tužbu protiv Hrvatskog novinarskog društva, kao i protiv svoje zaposlenice Sanje Mikleušević Pavić, koja je predsjednica ogranka HND-a na Hrvatskoj radio-televiziji.


Također, Hrvatska radio-televizija tužila je predsjednika Hrvatskog novinarskog društva i svog suspendiranog novinara Hrvoja Zovka, a po jednoj tužbi HRT od njega traži čak 250 tisuća kuna obeštećenja, zbog štete koja im je navodno nanesena Zovkovim javnim nastupima.


Hrvatsko novinarsko društvo o tome je izvijestilo javnost, navodeći da se radi o “nezabilježenom ataku na rad i djelovanje Ogranka HND-a na Hrvatskoj radioteleviziji, zastrašivanju novinara HRT-a i pokušaju financijskog ataka na Hrvatsko novinarsko društvo”.




– U ponedjeljak, 24. prosinca, zaprimili smo tužbu u kojoj HRT traži da mu se nadoknadi šteta jer su mu, kako se navodi u dokumentu, „grubo povrijeđeni ugled, čast i ime“. Povod, odnosno razlog za tužbu je priopćenje Ogranka HND-a na Hrvatskoj televiziji od 11. rujna ove godine (objavljeno na www.hnd.hr), izvijedstilo je Hrvatsko novinarsko društvo.


HRT od HND-a traži 200.000 kuna, a od predsjednice Ogranka na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić – 50.000 kuna.


– Napominjemo da je reagiranje glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića na priopćenje HND-ova ogranka također objavljeno na našoj web-stranici, i to 1. listopada 2018., dodali su iz Hrvatskog novinarskog društva.


Ovakav slučaj, valja naglasiti, nije zabiljžen niti u devedesetima, kad je hrvatsko novinarstvo bilo izloženo sustavnim pritiscima države i njezinih izabranih predstavnika.