Oduzeli joj sina

‘Ovo je stvarno ispod svakog standarda’: Iskusne odvjetnice iznenađene presudom Severini

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Samo nekoliko sati nakon što je sutkinja zagrebačkog Općinskog građanskog suda odlučila da će dijete nastaviti živjeti s ocem, Severina je spakirala svojeg 7,5-godišnjeg sina i odvela ga na zagrebačku adresu bivšeg partnera Milana Popovića.


Otac je, doznaje Jutarnji list, inzistirao da to bude isti dan i nije pristao na njezinu molbu da ga dovede za par dana kako bi mogla pripremiti dijete i objasniti mu što se događa.


– Odlučila je da ne želi posegnuti za pravnim odugovlačenjem, čekanjem rješenja o ovrsi i provođenju ovrhe nad djetetom, jer nije ni u kojem slučaju htjela da njezino dijete doživi da otac s policijom dođe na vrata po njega. Ta je cijena za nju bila previsoka. Interes djeteta stavila je ispred svog vlastitog i, iako potpuno shrvana, odvela je dijete ocu – kaže za Jutarnji osoba bliska Severini.




Severina je tako odmah postupila po nepravomoćnoj presudi i privremenoj mjeri (na koju žalba ne odgađa izvršenje) koju je u četvrtak ujutro donijela zagrebačka sutkinja Tea Golub. Odluka prema kojoj će dječak ubuduće živjeti s ocem, a majku će viđati dva puta tjedno od 15 do 20 sati te svaki drugi vikend od subote u 10 ujutro do nedjelje u 8 navečer Severinu je potpuno slomila, no prilično je iznenadila i praktičare iz područja obiteljskog prava.


Odvjetnici specijalizirani za obiteljsko pravo u neslužbenim razgovorima su unisoni da je riječ o vrlo neobičnoj presudi, osobito u pogledu vrlo malog obima vremena koje će dijete provoditi s majkom te činjenice da joj je djelomično oduzeta roditeljska skrb, odnosno ocu je dano pravo da potpuno samostalno odlučuje o obrazovanju i zdravstvenoj skrbi djeteta.


– Uvažavajući činjenicu da nisam vidjela presudu jer je ona tajna, moram reći da sam stvarno iznenađena odlukom. Opseg viđanja djeteta od strane majke ozbiljno je ispod standarda: dozvoliti samo jedno noćenje s drugim roditeljem u dva tjedna vrlo je rijetka opcija. Imala sam takav primjer kad se radilo o vrlo malom djetetu, mlađem od dvije godine, koje se teško odvajalo od majke, pa je otac dobio samo svaki drugi vikend od subote ujutro do nedjelje – kaže jedna iskusna odvjetnica, dodajući da bi bilo zanimljivo vidjeti obrazloženje takve odluke za 7,5-godišnje dijete i u slučaju majke s kojom je živjelo do sada.


Njezinu kolegicu pak posebno čudi djelomično oduzimanje roditeljske skrbi.


– Ja nikada nisam imala slučaj da sud donese takvu odluku. Evo, i ovaj sam tjedan imala postupak u kojem sam tražila oduzimanje prava majci za odlučivanje o obrazovanju djeteta jer je odbijala dati suglasnost za upis djeteta u školu i sutkinja je odbila. Suci su vrlo neskloni takvim opcijama, takvo što odobravaju samo u ekstremnim slučajevima – objašnjava.


Treća odvjetnica koju je kontaktirao Jutarnji kaže da je u praksi imala samo jedan slučaj u kojem je izrečena takva mjera, a i to tek nakon što je drugi roditelj imao milijun šansi da se popravi. Radilo se o djetetu s teškoćama u razvoju čiji je jedan roditelj temeljito opstruirao rehabilitaciju i socijalizaciju djeteta smatrajući da ni jedan terapeut i pedagog nije dovoljno dobar za njegovo dijete.


– Nakon brojnih opomena, konačno je izrečena mjera oduzimanja prava na odlučivanje o obrazovanju i zdravstvenom stanju djeteta. No, u Severininu slučaju dijete još nije ni počelo živjeti s drugim roditeljem, nema zapravo još uopće iskustva bi li se ona s njim dogovarala ili bi opstruirala dogovor – kaže ova iskusna odvjetnica.