Vremenska prognoza

Ovaj vikend još uživajte u pravom vrućem ljetu. Od ponedjeljka obilna kiša, bura i snažan pad temperature

Hina



Vikend će biti u znaku ljetnog vremena i iznadprosječne topline, koja će se prekinuti početkom idućeg tjedna. Pad temperature i bura – često jaka, ponegdje i olujna – zahvatit će do srijede cijelu obalu, no oborine će biti nejednoliko raspoređene. Ponegdje na jugu te posebice istoku mogu i izostati. No u zapadnijim će krajevima biti i obilne kiše, pa i olujnog nevremena, i to već tijekom ponedjeljka te posebice u noći na utorak. Upozorenja na toplinu zamijenit će neka druga – upozorava za HRT meteorologinja Tanja Renko.


Danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom sunčano. Ujutro ponegdje uz maglu, uglavnom uz rijeke, a popodne i poneki pljusak praćen grmljavinom, posebice u gorju. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 19 °C, a najviša dnevna između 31 i 34 °C. Vruće će biti u i središnjoj Hrvatskoj, gdje će noću temperatura biti malo viša, posebno u većim gradovima. Sunčanog će vremena biti dosta, no u jutarnjim će satima vidljivost biti ponegdje smanjena zbog sumaglice i magle, a poslijepodne će uz jači razvoj oblaka poneki izraženiji pljusak donijeti kratkotrajno osvježenje.


I u gorju će postojati mogućnost za mjestimične, većinom popodnevne pljuskove, no i ondje će kao, i na sjevernom Jadranu, prevladavati sunčano vrijeme. A s obzirom na to da vjetra u gorju gotovo i neće biti, jutro će po nekim kotlinama početi uz maglu i svježinu. No podno Velebita bura će u jutarnjim satima biti i jaka pa će noć u nekim mjestima biti i vrlo topla. Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije pravi ljetni dan. Iako će povremeno biti umjerene naoblake, temperatura će porasti i do 35 °C, a vjetar će i sasvim izostati pa će sumaglice biti i ponegdje na moru. Poslijepodne će tek rijetko puhati do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. More će biti mirno ili malo valovito, temperature i do 27 °C.




Početak rujna na kopnu također vruć, nekima i sparan, a povremeno će u dijelovima unutrašnjosti nebo biti i potpuno prekriveno visokim oblacima. S ponedjeljkom stiže i izraženija promjena s kojom će temperatura znatno pasti, a osim popuštanja vrućine – čemu se mnogi vesele – treba napomenuti da će biti i lokalno jačeg nevremena praćenog olujnim vjetrom. Od sredine tjedna temperatura ponovno u blagom porastu, no zadržat će se razmjerno promjenljivo vrijeme. 


I na moru u nedjelju vruće uz dosta sunca. U ponedjeljak će se jače naoblačiti, a popodne će biti i mjestimične kiše, najprije na sjeveru. Kiša će biti češća pa i obilnija uz jače nevrijeme u noći na utorak i u utorak kada će duž većeg dijela obale zapuhati jaka, ponegdje i olujna bura. Vjetrovito će i manje vruće biti i sredinom tjedna, a vjerojatnost za mjestimičnu kišu povećava se ponovno u četvrtak, piše HRT.