Vremenska prognoza

Ovaj tjedan će biti doslovno svega, pa i – snijega: Stabilnije i opet toplije vrijeme vraća se za vikend?

P. N.

Arhiva NL

Arhiva NL



U nastavku tjedna vrijeme će pokazati različita lica, uz izmjene hladnijeg i toplijeg vremena, visokog i niskog tlaka, sunca no češće oblaka i oborina.


Utorak će biti vrlo vjetrovit i u većini predjela ponovno hladniji pa će u višem gorju s prolaskom fronte na tlu nastati i snježni pokrivač. Za prosinac ništa neobično. I bura će jačati i proširiti se i na južni dio Jadrana. Često će biti olujna, a na mnogim mjestima bit će zabilježeni i orkanski udari pa treba računati na teškoće u prometu, kako kopnenom tako i pomorskom. Ipak, kako će dan odmicati, oblaci će napuštati naše krajeve pa će srijeda biti djelomice sunčana, a i bura će oslabjeti. No, jutro će biti hladno, u unutrašnjosti uz temperaturu većinom do -7 °C do -2 °C, a i duž obale se ne može isključiti mogućnost mraza, ponajprije u Ravnim kotarima.


Nakon kratkotrajnog smirivanja vremena u srijedu, već s četvrtkom stiže novo naoblačenje s oborinama, na Jadranu s kišom, a u unutrašnjosti susnježicom i snijegom. Iako količina oborine neće biti velika, tanak snježni pokrivač osim u gorju može nastati i u nekim nizinama, a svakako će biti potreban oprez u prometu zbog poledice, stoji u posebnom priopćenju HRT-a. 




Tlak zraka već će od srijede ujutro biti u padu te će u petak biti prilično nizak, ponegdje i ispod 980 hPa što će biometeorološki biti vrlo nepovoljno. Kako će se ciklona približavati Hrvatskoj jačat će južni i jugozapadni vjetar, u gorju te ponegdje na Jadranu imat će i orkanske udare. Bit će i obilnije oborine duž obale, a u početku padanja oborine u kopnenim predjelima moguća je poledica jer će tlo biti hladno. S vikendom raste vjerojatnost za stabilnije vrijeme, no i dalje će biti vjetrovito, posebno na Jadranu.


Tijekom većinom vedre noći s utorka na srijedu temperatura će se snižavati pa će u nastavku tjedna u kopnenom području opet biti jutarnjih “minusa”, osim možda u subotu, a i najviša dnevna temperatura zraka bit će osjetno niža nego u ponedjeljak. I pritom u srijedu suho i stabilno, te najprije većinom maglovito zatim barem djelomice sunčano, a od četvrtka ponovno oblačnije, uz oborine – pri čemu snijega neće biti samo u gorju nego i u nekim nizinama. Za vikend se povećava vjerojatnost stabilnijeg i ponovno toplijeg vremena.


Na Jadranu će bura otežavati normalno prometovanje i tijekom prijepodneva sunčane, ali od utorka hladnije srijede. Već u četvrtak slijedi novo naoblačenje i kiša, u još oblačniji petak i obilniji pljuskovi s grmljavinom, te jakim jugom, mjestimice vjerojatno i olujnim, koji će u noći na subotu naglo okrenuti na lebić pa tramontanu, ponegdje uz obalu i buru. Uobičajena, iako vlasnicima plovila ne i ugodna pojava kada se iznad naših krajeva premještaju ciklona i frontalni poremećaj. A upravo to će nam se događati u drugom dijelu tjedna, kada će se tlak zraka spustiti i na oko 980 hektoPascala. Kao rijetko kada, piše HRT.