Marin Rončević

Otac malene Mile pozvao na osnivanje fonda za liječenje teško oboljele djece: ”U Hrvatskoj ima na stotine “Mila” koje trebaju pomoć”

P. N.

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević



Otac malene Mile, Marin Rončević, pozvao je na osnivanje fonda iz kojega bi se financirala liječenja teško oboljele djece, a njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:


“Dragi ljudi. Jos jednom veliko hvala svima na ovom čudu koje se desilo. Hvala vam i na darovima koji redovito stižu u bolnicu za našu Milu. Hvala vam i na porukama na koje nažalost ne stižem odgovarati jer ih je doslovno na tisuće… obećajem da ću svima, čim budem mogao, odgovoriti kao i dosad.


Ono što vas molim je da maknemo fokus s Mile, ne zato što to njoj ili nama smeta, nego zato što u Hrvatskoj, nažalost, ima na stotine “Mila” koje trebaju pomoć i zasluženu šansu. Ono što je bilo #svizamilu mora postati #milazasve. Transparentno, efikasno, u najkraćem roku. Koncentrirajmo se da omogućimo (vi više, mi manje jer imamo svoje brige) na to da se u najkraćem roku napravi Fond iz kojeg bi se teško bolesnoj djeci omogućilo liječenje ili lijekovi, a za koju nisu primjenjiva pravila HZZO-a. Neka novac prikupljen za Milu bude temelj tog fonda, a u prikupljanje razlike, neka se uključi i država.




Dovoljno je da se odrekne 5 lipa trošarine na litru dizela (od ukupno 3,06hrk + pdv koliko ja znam) i više neće biti potrebe za ovakvim radikalnim akcijama. Vjerujem da bi se i tvrtke dobitaši, malobrojni generatori razvoja, rado uključili u ovakve akcije s minimalnim iznosima od dobiti po prihvatljivom modelu. Mi, građani, rado ćemo puniti razliku, kao i uvijek do sad – s novcem na kojeg je plaćen porez.


Takav fond nužno MORA biti vođen na volonterskoj bazi, a odluke o liječenju i dodjeli sredstava mora donositi ekipa NEZAVISNIH dokazanih STRUČNJAKA. Hvala dragom Bogu, imamo ih i u Hrvatskoj i u svijetu. Ono sto je ključno, je da račun i poslovanje fonda mora biti JAVNO i da se osim “raje” mora uključiti i država.


Zapamtite, nebrojeno smo puta pokazali da imamo kapacitet za velike stvari, neka to ovaj puta bude za nešto što je zaista bitno. Neka ovaj projekt napravi prekretnicu u razmišljanju i neka za sobom donese promjene u raspolaganju novcem, posebno u javnom sektoru. Razlika među nama u tom smislu nema, i crveni i plavi i žuti, svi imamo djecu i svima povremeno obolijevaju. Nemojmo da šansu dobiju samo sretni ili povlašteni.


Institucije se ovaj puta mogu doslovno proslaviti, za državu to je smiješan novac, a za neku djecu znači razliku između života i smrti. Ja osobno, kao nepopravljivi optimist, ne sumnjam uopće u pozitivan stav Vlade prema ovakvom humanitarnom projektu”, napisao je Rončević na Facebooku.