Novi Vargin propis

Osvježivači zraka za drogiranje postaju – nelegalni!

Hina

Riječ je o solima za kupanje i osvježivačima zraka koje tinejdžeri koriste za drogiranje, a prodaju se u specijaliziranim trgovinama u slobodnoj prodaji. Nedavno je nakon konzumacije jednog takvog preparata u Zagrebu na ulici umro 15-godišnji dječak



ZAGREB – Ministar zdravlja Siniša Varga najavio je u petak da će uskoro biti dovršeno utvrđivanje udjela sintetičkih droga u pojedinim proizvodima opće potrošnje, nakon čega će se proizvodi s opojnim kemikalijama povući s tržišta.


Riječ je o solima za kupanje i osvježivačima zraka koje tinejdžeri koriste za drogiranje, a prodaju se u specijaliziranim trgovinama u slobodnoj prodaji. Nedavno je nakon konzumacije jednog takvog preparata u Zagrebu na ulici umro 15-godišnji dječak.


Varga je rekao novinarima da carina i sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja utvrđuju o kojim se proizvodima radi, a treba biti vrlo pažljiv u točnom utvrđivanju kemikalija kako bi se izbjegle sudske reperkusije.




Vezano za rad povjerenstva za analizu i preporuku primjene kanabinoida u liječenju, odbacio je mogućnost da se prije jeseni pacijentima s medicinskim indikacijama omogući dostupnost medicinskih pripravaka od kanabinoida.


Na najave iz Ministarstva financija o novim rezovima u zdravstvu Vraga je rekao kako sva ministarstva kontinuirano rade »rekalkulacije«, a Ministarstvo zdravlja će poštivati sve odluke donese na razini Vlade.


Ministar je u petak u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević« sudjelovao na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen projekt izgradnje nove zgrade dnevne bolnice, radiologije i intenzivnog liječenja, kao i prikaz ovogodišnje sezone gripe i upale pluća.