Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
7. prosinca 2019.
Izmjene zakona

Osniva se Ministarstvo državne imovine

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 3. studeni 2016. u 11:25 2016-11-03T11:25:00+01:00

Radi čvršćeg i koherentnijeg upravljanja državnom imovinom, Vlada je u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, kojima predlaže da se Središnji ured za upravljanje državnom imovinom (SUUDI), bivši DUUDI, preoblikuje u Ministarstvo državne imovine

Radi čvršćeg i koherentnijeg upravljanja državnom imovinom, Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, kojima predlaže da se Središnji ured za upravljanje državnom imovinom (SUUDI), bivši DUUDI, preoblikuje u Ministarstvo državne imovine.

Time se, istaknuo je na sjednici predsjednik Vlade Andrej Plenković, daje poseban značaj upravljanju državnom imovinom kao jednim od bitnih čimbenika gospodarskog rasta.

Hrvatska je, kazao je, u proteklih 25 godina imala različite institucije i modele upravljanja državnom imovinom, ali ni jedan nije ispunio ciljeve, a državna imovina i dalje nije dovoljno iskorištena. Stoga bi ustroj novog ministarstva trebao omogućiti rješavanje niza problema s neiskorištenim državnim vlasništvom te njegovo stavljanje u uporabu, zaključio je Plenković.

Na čelu novog ministarstva bi, prema ranijim najavama, trebao biti ministar u Vladi Goran Marić.

Preoblikovanjem ureda u Ministarstvo, ističe se u obrazloženju zakonskog prijedloga, trebala bi se omogućiti uspostava odgovarajuće upravljačke strukture, nužne za efikasno obavljanje poslova koji se odnose na upravljanje i raspolaganje državnom imovinom.

Uz uspostavu novog ministarstva, izmjenama istoga zakona Vlada predlaže i niz promjena, koje se uglavnom odnose na usklađivanje djelokruga ministarstava ili državnih ureda sa zakonima koji uređuju njihove resore.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.