SDP

‘On ne želi riskirati’: Hoće li Glavni odbor natjerati Bernardića da bude na listi za EU parlament?

Dražen Ciglenečki

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Zašto Bernardić ne pristaje biti na listi za europske izbore? I njegovi se osporavatelji u SDP-u slažu da njemu tu ne bi bilo mjesto. Kandidirati bi se trebali, rekao nam je jedan od njih, samo oni koji doista imaju namjeru ići u Bruxelles, a Bernardić je nema



ZAGREB Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina, čije je geslo »o stranci u stranci«, počeo je raditi javni pritisak na predsjednika SDP-a Davora Bernardića da preuzme odgovornost za rezultat europskih izbora na način da bude prvi na kandidatskoj listi, ali je ovaj jučer iznova odbacio takvu mogućnost.


Komadina je dugo svim Bernardićevim protivnicima u SDP-u govorio da ne istupaju u medijima nego da o stvarima koje se tiču stranke razgovaraju isključivo unutar nje. No, čini se da je i Komadina već izgubio toliko živaca s Bernardićem da je odstupio od spomenutog gesla, pa je odlučio putem intervjua Večernjem listu, objavljenog u petak, predsjedniku SDP-a poslati poruku da mora ići na izbore za Europski parlament. Čak je pritom Komadina priznao da će to tek »predložiti na vodstvu stranke«. Olakotna okolnost mu je, doduše, činjenica da je Predsjedništvo SDP-a u posljednja tri i pol mjeseca održalo samo jednu sjednicu, 4. prosinca, pa Komadina, sve da je to i htio, nije svoju ideju mogao prvo raspraviti u stranci. »Smatram da prvi na listi mora biti predsjednik stranke Davor Bernardić. Upravo su EU-izbori mjesto i vrijeme gdje šef stranke mora preuzeti odgovornost i povesti vojsku u izbornu bitku«, izjavio je Komadina za Večernji list.


Prije tek nešto više od mjesec dana, on se zalagao da aktualna europska zastupnica Biljana Borzan bude na čelu SDP-ove liste za Europski parlament, jer »to bi bila dobra poruka i zaslužila je ovo mjesto«. No, u međuvremenu se, eto, Komadina predomislio te sada na to mjesto gura Bernardića i to premda zna da je predsjednik SDP-a još sredinom listopada rekao da neće biti kandidat na europskim izborima.




Bernardić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare odgovor na pitanje o Komadininoj inicijativi započeo konstatacijom »o stranci ćemo, naravno, razgovarati u stranci«. Zatim je Komadini uzvratio da od njegove kandidature za Europski parlament nema ništa.


– Što se tiče moje odgovornosti kao predsjednika SDP-a, u izbornom procesu sam sasvim sigurno jedan od najodgovornijih. Ali, ono što je jasno, mislim da sam u izbornom procesu korisniji kao predsjednik SDP-a nego kao kandidat, kazao je Bernardić.


Nitko ne može biti kandidat na izborima protivno vlastitoj volji. Međutim, u slučaju da je Komadini baš jako stalo do toga da Bernardić 23. svibnja predvodi SDP-ovu listu, mogao bi pokušati okupiti većinu u Glavnom odboru koja bi ga na to natjerala. Predsjednik stranke predlaže listu Glavnom odboru, a to je tijelo može i izmijeniti, primjerice, većinom izglasati da je Bernardić na njezinom čelu. U takvoj bi situaciji on to teško mogao odbiti. Upitno je, naravno, postoji li u Glavnom odboru većina koja bi kandidirala Bernardića, iako on to ne želi. No, kako se god ovo rasplelo, Bernardićeva odgovornost za ishod izbora za Europski parlament neće biti nimalo manja ako se neće na njima natjecati. Sam je, uostalom, već najavio da će poslije tih izbora »položiti račune stranci«. SDP si je zadao cilj 200 tisuća glasova, temeljem kojih bi mogli osvojiti tri mandata.


Zašto Bernardić ne pristaje biti na listi za europske izbore? I njegovi se osporavatelji u SDP-u slažu da njemu tu ne bi bilo mjesto. Kandidirati bi se trebali, rekao nam je jedan od njih, samo oni koji doista imaju namjeru ići u Bruxelles, a Bernardić je nema. Ali, postoji vjerojatno i drugi razlog zbog čega on bježi od nastupa na izborima za Europski parlament. Kao predsjedniku stranke bilo bi mu, da je kandidat, iznimno važno ne samo da SDP osvoji tri mandata nego i da on dobije najveći broj preferencijskih glasova.


– Mislim da je Bernardić svjestan da bi, u konkurenciji s Biljanom Borzan i Toninom Piculom, kardinalno loše prošao po preferencijskim glasovima, pa ne želi riskirati, uvjeren je SDP-ov dužnosnik.