Loše vrijeme

Olujno jugo stvara brojne probleme: U Istri poplavljene ceste, u prekidu brojne trajektne linije

Hina

Ilustracija Marko Gracin

Ilustracija Marko Gracin



Istarski vatrogasci imali su više od četrdeset intervencija radi ispumpavanja vode ili zbog uklanjanja stabala i granja s prometnica u noći s utorka na srijedu kada je pala nova obilna kiša te su porasli vodostaji rijeka, potvrdio je za Hinu zapovjednik pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudio Karlović.


»Vatrogasci su najviše intervencija radi ispumpavanja vode imali u Puli i to u dvanaest navrata, zatim u Rovinju u deset slučajeva, Umagu, Poreču i Pazinu, no situacija je pod nadzorom«, izvijestio je Karlović.


Zbog obilne vode na kolniku od jutros je zatvorena dionica istarskog ipsilona Pula-Kanfanar u oba smjera, zatim cesta Umag-Buje kod mjesta Juricani te cesta Antenak-Tarska vala.




Obilna kiša pala je na potezu od Kanfanara do Vižinade, a prema mjerenjima meteoroloških postaja u Istri do sedam sati u srijedu ujutro, postaja u Kanfanaru zabilježila je 81 mm, a ona u Mekišima kod Vižinade 70 mm.


Najmanje kiše palo je na istoku Istre i oko Učke, između 3 i 6 mm, dok su postaje u Puli izmjerile između 17 i 19 mm, u Vodnjanu je izmjereno 37 mm, a u Marčani 27 mm.


Porastao je i vodostaj istarskih rijeka – u jedan sat iza ponoći Raša je kod Potpićna dosegla 348 cm, no vodostaj je u padu i u 7 sati iznosi 298 cm. Vodostaj Mirne na Ponte Portonu raste, jutros iznosi 348 cm, nakon jučerašnjih 24 cm, no za sada izlijevanje iz korita ne prijeti.


Prema prognozama, kiša će u Istri postupno slabiti, a do poslijepodneva na većem dijelu područja i prestati.


Zbog vjetra, zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle: na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Senja te na državnim cestama Korenica-Klapavice i Udbina-Gornja Ploča, izvijestio je u srijedu HAK, a u prekidu su i brojne trajektne, katamaranske i brodske linije. 


Trajektne linije u prekidu su: Brestova-Porozina, Biograd-Tkon, Zadar-Preko, Zadar-Brbinj, Split-Supetar, Split-Stari Grad, Lopar-Valbiska, Prapratno-Sobra, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik, Split-Vela Luka-Ubli, Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje, Soline-Drvenik Veli-Drvenik Mali, Split-Rogač,Biograd-Tkon, Split-Vis, Ploče-Trpanj, Orebić-Dominče.


U prekidu su i brodske linije: Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj, Korčula-Orebić, Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice, Milna-Rogač-Split, Komiža-Biševo, Mali Lošinj-Unije-Susak, 415 Vrgada-Pakoštane-Biograd, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Zadar-Sali-Zaglav-Zadar,Zadar-Mali Iž-Veli Iž-Mala Rava-Rava.


Katamaranske linije koje su u prekidu: Zadar-Sali-Zaglav-Bršanj-Zadar, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Korčula-Hvar-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Split-Bol-Jelsa, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Dubrovnik-Mljet-Lastovo, Rijeka-Rab-Novalja, Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Žirje-Kaprije-Šibenik, Milna-Rogač-Split.


Na Istarskom ipsilonu zbog vode na kolniku zatvorena je dionica između čvorova Pula i Kanfanar u oba smjera.


Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, mogući su odroni pa vozačima iz HAK-a savjetuju vozačima da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima ne cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.


Zbog prepriječenog stabla na Jadranskoj magistrali (DC8) kod Omiša na predjelu Savinj promet teče naizmjence, jednim trakom.


Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.