Što je ovo?

Odvajamo li smeće uzalud? U Zagrebu snimljeni kako u isti kamion prazne kontejner za miješani otpad i onaj za papir

P. N.

foto: facebook/Zakaj volim Špansko

foto: facebook/Zakaj volim Špansko

Međutim, na fotografijama iz facebook grupe "Zakaj volim Špansko" vidljivo je da se u isti kamion pazne kontejner s papirom i - nema sumnje - kontejner s miješanim otpadom. Hoće li se Zagrebački holding i gradonačelnik oglasiti i ovog puta?



U zagrebačkom četvrti Špansko netko od stanara snimio je odvoz otpada, pri čemu su radnici Čistoće kontejner s papirom istresli u isti kamion kao i kontejner s miješanim otpadom. Snimljene fotografije daju nam za pravo da se još jednom zapitamo: odvajaju li Zagrepčani i Zagrepčanke otpad uzalud, odnosno odlaže li Čistoća sav reciklirani otpad na isto mjesto?


Ovo pitanje u travnju ove godine postavio je i gradski zastupnik Renato Petek, koji objavio i snimku na kojoj je također vidljivo da se različite vrste otpada spremaju u isti kamion. U Zagrebačkom holdingu tad su na konferenciji za novinare rekli da radnici nisu pogriješili, da su u isti kamion praznili kontejnere s plastikom i metalom.


Situaciju je tad prokomentirao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić: “Drugo im nije ništa preostalo nego da lažu i podvaljuju, to im je sastavni dio posla. Ja bih na njihovom mjestu bio konstruktivan, ukazivao na greške koje čini gradonačelnik, jer nije Bog ni svetac, a ono što je dobro bih pohvalio i afirmirao, a ne insinuirao i lagao. Nismo mi bedasti da najprije molimo ljude da odvajaju otpad pa da sve skupa trpamo u isti kamion”.




Međutim, na fotografijama iz facebook grupe “Zakaj volim Špansko” vidljivo je da se u isti kamion pazne kontejner s papirom i – nema sumnje – kontejner s miješanim otpadom. Hoće li se Zagrebački holding i gradonačelnik oglasiti i ovog puta?