Sporna izjava

Odbor za znanost primio Glunčićevu ispriku

Hina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL



Saborski Odbor za znanost, obrazovanje i kulturu primio je u srijedu na znanje izvješće državnog tajnika Ministarstva znanosti i obrazovanja Matka Glunčiča o rezultatima hrvatskih učenika na PISA testovima te njegovu ispriku za neprimjerenu izjavu koju je dao komentirajući rezultate toga testa.


Odbor prima na znanje ispriku za neprimjerenu izjavu koja je mogla imati diskriminacijski karakter, stoji u zaključku koji je Odbor prihvatio većinom glasova: šest ‘za’ (Milorad Pupovac, SDSS, Goran Dodig HDS, Mostov te HDZ-ovi zastupnici) te četiri protiv (SDP-ovi zastupnici).Ministarstvo znanosti Odbor je pozvao da u svojem radu posebnu brigu posveti antidiskriminacijskoj politici.SDP-ovi zastupnici predlagali su pak Odboru da osudi Glunčićeve istupe, kojima je prilikom komentiranja PISA rezultata u Hrvatskoj, kao uzrok loših rezultata naveo sudjelovanje pripadnika nacionalnih manjina i djece s teškoćama u razvoju u procesu testiranja te optužio druge države da lažiraju rezultate PISA testova. Sam Glunčić na Odboru je ponovio ispriku zbog spomenute izjave.»Opet se ispričavam ako je izjava djelovala diskriminatorno prema bilo kome«, izjavio je, tumačeći kako se, prije nego je dao izjavu konzultirao sa stručnjacima za PISA testove, jer on to nije, te kako je krivo prenio informaciju koju je dobio.To nije moj stav, ni uvjerenje na osnovi kojeg bi djelovao, rekao je državni tajnik, koji je izvijestio kako je Hrvatska ‘prošla’ na spomenutim testovima te što bi trebalo učiniti da se uočene slabosti poprave.

Mrsić i Jovanović Glunčiću: Dajte ostavku!


Podnesite odgovornost i dajte ostavku, ne skrivajte se iza krivih navoda, pozvao je Glunčića Mirando Mrsić (SDP) poručujući mu kako je svojom izjavom uvrijedio osobe s invaliditetom i njihove roditelje, nacionalne manjine, ali i druge države optužujući ih da lažiraju testiranje, odnosno na njega šalju samo najbolje učenike.


Puno stvari u toj izjavi nije dobro, zbog nje su vas uvrstili u deset izjava koje će se pamtiti u ovoj godini, rekao mu je Mrsić.Ništa manje oštar nije bio ni Željko Jovanović (SDP) koji ustrajava da jer Glunčićeva izjava diskriminatorna, nestručna, neznanstvena i sramotna, da je njome osramotio Ministarstvo, znanstvenu zajednicu i državu.Dajte ostavku da ne budete teret Vladi premijera Plenkovića koji je govorio o važnosti obrazovanja i zaštite manjina za njegovu Vladu, pozvao je Jovanović Glunčića.»Vi ste na to pljunuli i to je sramota«, rekao mu je SDP-ov zastupnik.

Pupovac blaži prema Glunčiću zbog njegova »koraka isprike»


Bitno blaži u ocjenama bio je Milorad Pupovac (SDSS).Glunčiću je rekao kako je njegova izjava s pravom doživljena kao diskriminacijska, ali da cijeni njegov »korak isprike« koji u Hrvatskoj nije »rutinska stvar«.

Smatram da ste nužno napravili, a na Vama je da u Ministarstvu spriječavate bilo koju vrstu prakse koja bi mogla dovesti do ponavljanja takve izjave, rekao mu je Pupovac.




I Goran Dodig (HDS) drži da je javnost s pravom reagirala na spomenutu izjavu. Njome ste nanijeli štetu sebi, no cijenim što ste smogli snage da se ispričate, rekao je državnom tajniku.


Bez zaključka o ‘Silobrčićevu’ odboru


Odbor nakon trosatne, dinamične, na trenutke vrlo ‘naelektrizirane’ rasprave nije donio nikakav zaključak u vezi sa stanjem u Odboru za etiku u znanosti i visokom obrazovanju. Naime, ni prijedlog HDZ-a, odnosno predsjednika Odbora Andre Krstulovića Opare, niti SDP-a nisu dobili većinu glasova.


Za svaki od zaključaka izjasnilo se po pet članova, za SDP-ov u glasovanju se priklonio Branimir Bunjac (ŽZ), a suzdržao Pupovac, baš kao i kod HDZ-ova.


SDP je tražio da se pozove Vlada da čim prije raspiše javni poziv za četiri upražnjena, od ukupno devet članova Odbora.HDZ je, pak, predlagao da se Vladi prepusti odluka hoće li učiniti to ili inicirati raspuštanje cijelog Odbora. »Poziva se Vlada da započne proceduru izbora članova Odbora za etiku te predloži Saboru donošenje odluke o razrješenju i imenovanju Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju«, predlagao je HDZ.

SDP-ova Sabina Glasovac žestoko se protivila mogućnosti raspuštanja cijelog Odbora. Zar smo došli do toga da »ubijamo« Odbor da bi spriječili raspravu o nečijem radu, ako netko ima ideju da se on raspusti, to bi bio »politički motiviran masakr«, ustvrdila je, ‘braneći’ akademika Vlatko Silobrčića, koji je podnio ostavku na dužnost predsjednika Odbora, tvrdeći da se na njega radio pritisak zbog mišljenja koje Odbor treba donijeti u slučaju navodnog plagiranja ministra znanosti Pave Barišića.


Željko Reiner (HDZ) uzvratio joj je da sve insinuira, a Krstulović Opara je pozvao da Odbor poštedi »epiteta« koji ne priliče parlamentu.Reiner se zapitao i je li točno da je Silobrčić, koji je bio došao na sjednicu, otišao uz obrazloženje da ide na aerodrom, a zapravo je otišao na sjednicu »krnjeg« Odbora za etiku koji je zasjedao u isto vrijeme bez članova koji su dali ostavke.Potvrdno je odgovorila predstavnica Agencije za znanost i obrazovanje Mirjana Gopić. Odbor za etiku održava sjednicu, čujem da imaju kvorum od pet članova, kaže.

Upravo Silobrčića, Zlatko Hasanbegović otvoreno je nazvao glavnim problemom Odbora, jer je »zlorabio mjesto predsjednika u svrhu političko stranačke aktivnosti za stranku Pametno«. Silobrčić u javnom životu nastupa kao političko-stranački aktivist, izlazio je na izbore i time se, da nema ničeg drugog, diskvalificirao za članstvo u tom Odboru, jasan je Hasanbegović.


Na sličnom je tragu bila i ocjena Ante Čovića, predstavnika Rektorskog zbora.Predsjednik Odbora za etiku postao je njegov glavni problem, Odbor radi u okrnjenom sastavu, izgubio je formalni legitimite i vjerodostojnost, a svemu treba dodati i gubitak moralnog kredibiliteta, rekao je Čović.