Vremenska prognoza

Od zime i dalje ništa: Čekaju nas nestabilni dani, bit će kišovito i toplije

P. N.



Do sada je u siječnju većinom izostao pravi zimski ugođaj, a gotovo sigurno neće ih biti sve do kraja mjeseca. Za vikend će zbog mnogo oblaka i jutarnji minusi biti blaži i rijeđi. Povremeno će padati i kiša, osobito na Jadranu i uz njega gdje će puhati umjereno, pa i jako jugo. Iako smo i dalje u polju visokog tlaka, nad naše krajeve s jugozapada dolazi vlažniji zrak, piše za HRT meteorologinja Petra Mikuš Jurković.


Na istoku če oblaka biti sve više, a ujutro je još ponegdje moguća i magla, osobito u Podunavlju i Posavini. Slabe kiše bit će uglavnom od sredine dana, i to ponajprije u zapadnijim predjelima. Jutro hladno uz negativnu temperaturu pa treba pripaziti i na poledicu, koje ujutro može biti i u središnjim predjelima zbog mjestimične slabe kiše koja se smrzava na još hladnom tlu. Oblaka će biti mnogo, povremeno će padati kiša, a uz jugozapadnjak dnevna temperatura bit će oko 7 stupnjeva.


Oblačno, povremeno uz kišu, bit će i na zapadu zemlje. Ujutro su još po kotlinama mogući minusi, pa i poledica, a popodnevna temperatura bit će od 6 u Gorskom kotaru do 12 na ponekim otocima. U gorju će puhati jugozapadnjak, a duž obale sjevernog Jadrana većinom umjereno jugo, ponegdje u Dalmaciji i jako, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. I ovdje će prevladavati oblačno uz povremenu kišu – plavo nebo ili pokoja sunčeva zraka bit će rijetki. Najviša dnevna temperatura od 10 do 14 stupnjeva, kao i na jugu zemlje gdje subota također donosi promjenu vremena. Uz umjereno i jako jugo bit će pretežno oblačno i kišovito, a samo rijetko može i zagrmjeti. Vjerojatnost za lokalne pljuskove s grmljavinom na jugu raste u nedjelju koja će duž cijele obale biti oblačna i kišovita.




Umjereno, ponegdje i jako jugo okretat će na sjeverozapadnjak, pa će ponedjeljak biti sunčaniji i većinom suh – mjestimice malo kiše moguće je još samo na jugu. No već od utorka zapuhat će jugozapadnjak i opet donijeti oblačnije i kišovitije vrijeme.


I na kopnu slijede promjenljiviji dani. Povremeno će padati kiša, češća u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije i Istre. Zbog mnogo oblaka jutra će biti manje hladna, a i dnevna temperatura će porasti, najviše u utorak kada će zapuhati umjeren do jak jugozapadnjak.