Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Novost

Od iduće godine državni ispiti polagat će se elektronskim putem

Od iduće godine državni ispiti polagat će se elektronskim putem
Od iduće godine državni ispiti polagat će se elektronskim putem
Autor:
Objavljeno: 28. listopad 2019. u 9:30 2019-10-28T09:30:46+01:00

Novi sustav polaganja državnog ispita od iduće godine će se odvijati isključivo elektroničkim putem, piše u ponedjeljak Večernji list.

Ministarstvo rada još krajem prošle godine u javno savjetovanje uputilo je prijedlog procjene učinaka propisa novog zakona o plaćama državnih službenika i namještenika, no nacrt tog zakona nije ugledao svjetlo dana, a nema ga ni u planu zakonodavnih aktivnosti za iduću godinu, što znači da pravednijeg sustava plaća u ovom mandatu neće biti, navodi dnevnik.

U Ministarstvu uprave, međutim, tvrde kako se na podizanju kvalitete državne službe ipak radi i najavljuju kako će do veljače 2020. godine donijeti pravilnik koji će osigurati kvalitetniji kadar na samom ulasku u državnu službu.

Riječ je o novom sustavu polaganja državnog ispita, koje bi se od iduće godine trebalo odvijati isključivo elektroničkim putem.

Sadašnji način polaganja državnog ispita potpuno je zastario, a temelji se na usmenom ispitivanju službenika, pri čemu je ispitivanje neujednačeno, kao i sustav ocjenjivanja, jer programom uopće nisu određena područja ispitivanja ni razina znanja za prolaz na ispitu.

Suvišno je i govoriti koliko je takav sustav podložan arbitrarnosti i pogodovanju kod zapošljavanja u javnoj upravi, koju javnost ionako percipira kao »uhljebistan« za politički podobne i njihovu rodbinu i prijatelje, ističe Večernji list.

Iz Ministarstva uprave najavljuju da će se državni ispit ubuduće polagati po suvremenim metodama, putem zadataka višestrukog izbora, verificiranih na metodološkoj i stručnoj razini.

Napominju i kako će se ispitivanje u prvoj fazi provoditi u ispitnom centru u sjedištu Ministarstva, kako bi se moglo pratiti i nadzirati u kontroliranim uvjetima postupak polaganja ispita računalnim putem.

U drugoj fazi, kada se osiguraju tehnički i materijalni uvjeti te ljudski resursi, ispitivanje će se provoditi na regionalnoj razini u Rijeci, Splitu, Osijeku, a poslije i u drugim mjestima. Nov način polaganja državnog ispita donio bi i uštede, pa u Ministarstvu računaju da bi se troškovi trebali smanjiti za više od 50 posto, donosi Večernji list.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.