Odgovor srbijanskom ministru

Obuljen Koržinek: Hrvatska se s poštovanjem sjeća Tesle ne pokušavajući negirati njegovo porijeklo

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Hrvatska enciklopedija za Nikolu Teslu navodi da je bio američki i hrvatski izumitelj srpskog porijekla. Tesla je rođen u Hrvatskoj, u Hrvatskoj se školovao i iz Hrvatske je otišao dalje u svijet – u Austriju, Češku, Mađarsku, Francusku i zatim u Sjedinjene Američke Države. Jedan je od najvećih izumitelja, čovjek koji je mijenjao svijet i koji je poveznica između država i kultura u kojima je živio. Nikola Tesla za sebe je izjavio da se ponosio srpskim porijeklom i hrvatskom domovinom«, istaknula je ministrica



ZAGREB Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u subotu je, komentirajući izjavu svog srpskog kolege o navodnom svojatanju Nikole Tesle, izjavila da se Hrvatska s poštovanjem sjeća Tesle ne pokušavajući negirati njegovo porijeklo.


»Hrvatska enciklopedija za Nikolu Teslu navodi da je bio američki i hrvatski izumitelj srpskog porijekla. Tesla je rođen u Hrvatskoj, u Hrvatskoj se školovao i iz Hrvatske je otišao dalje u svijet – u Austriju, Češku, Mađarsku, Francusku i zatim u Sjedinjene Američke Države. Jedan je od najvećih izumitelja, čovjek koji je mijenjao svijet i koji je poveznica između država i kultura u kojima je živio. Nikola Tesla za sebe je izjavio da se ponosio srpskim porijeklom i hrvatskom domovinom«, istaknula je ministrica u izjavi Hini.


Dodala je da za se razliku od Srbije koja ne prestaje s falsificiranjem povijesti i posezanjem za tuđim povijesnim osobama, Hrvatska »s poštovanjem sjeća jednog od svojih najvećih izumitelja nikad ne pokušavajući negirati Teslino porijeklo«.




»Bilo bi mi drago kad bi se i moj kolega Vukosavljević okrenuo činjenicama, a ne mitovima. U tom slučaju, sigurno mu nikad ne bi palo na pamet predložiti da se Srpski kulturni centri u inozemstvu nazovu imenom Ive Andrića još jedne iznimne osobe čiji identitet i porijeklo povezuje više kultura i naroda i nema potrebe da ga se svojata onako kako je to nedavno učinila Srbija u slučaju imenovanja Srpskih kulturnih centara«, zaključila je Obuljen Koržinek.


Ministarstvo kulture i informiranja Srbije priopćilo je u petak da najoštrije osuđuje, kako je reklo, nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji znanstvenika i inovatora Nikole Tesle, kojeg cjelokupna svjetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki dio života proveo u Americi.


Hrvatska će se na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja izuma i velikih umova koji su postigli svjetsku prepoznatljivost među kojima je i Nikola Tesla.