Štrajk se nastavlja

Obrazovni sindikati napustili pregovore i poručili Plenkoviću: “Ignoriranje neće riješiti probleme”

Hina

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Photo: Robert Anic/PIXSELL

"Jedinstven stav s terena je da nema pregovora o osnovici dok se ne riješe zaostajanje", rekao je Mihalinec.



Sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi za pregovore o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama održava se u ponedjeljak u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, a sa sastanka je odmah na početku izašao predstavnik sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec


“Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama postavili su pitanje predstavnicima Vlade ima li Vlada određen termin za sastanak sa sindikatima koji su u štrajku za rješavanje njihovih zahtjeva. Nakon nekoliko razmišljanja predstavnika Vlade dobili smo odgovor da Vlada ne zna.


Ministri i pomoćnici ministara koji imaju ovlasti sudjelovati u pregovorima odgovorili su da ne znaju”, pojasnio je za N1 predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec zašto su jako brzo otišli sa sastanka s predstavnicima Vlade oko osnovice plaća.




Kaže da će ostali sindikati pregovarati o osnovici pa njima ova dva sindikata daju povjerenje da će to dobro ispregovarati, a oni više neće sudjelovati u pregovorima.


Istaknuo je da su imali skupštinu sindikata i da je jedinstven stav s terena koji su im prenijeli sindikalni povjerenici da nema pregovora o osnovici dok se ne riješe zaostajanje i upravo to sada čine u ime 68.000 zaposlenih.


“Ignoriranje problema ga neće riješiti, premijer mora početi rješavati probleme, ne se od njih skrivati”, rekao je.


Odbacio je medijske napise da je prosječna plaća učitelja 7200 kuna. Kaže da do tog iznosa dolaze samo učitelji koji su pred mirovinu, a početna plaća učitelja samca u Zagrebu je 5900 kuna.


Sindikati državnih službenika ocijenili pregovore o osnovici kao dobar početak


Sindikalni predstavnici državnih službenika u ponedjeljak su pregovore u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava o osnovici za plaće u državnim i javnim službama ocijenili kao dobar početak istaknuvši da treba napraviti i analizu koeficijenata.


Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša izjavio je nakon sastanka da su potpisali protokol o temama pregovora, jednokratnim materijalnim pravima, te naglasio da se može pregovarati i o svim drugim materijalnim pravima.


»Mi niti o jednom materijalnom pravu, osim osnovici u konkretnom apsolutnom iznosu, nismo pregovarali, dakle sve je na stolu, sve je otvoreno«, rekao je Pleša novinarima dodavši kako je sljedeći sastanak predviđen za iduću srijedu.


Najavio je da prijedlog Vlade o povećanju osnovice za 6,12 posto u idućoj godini ide na sindikalna tijela, ali kada dobiju kompletnu sliku Vladine ponude. »Osim osnovice i sve drugo, i kad završimo pregovore onda idemo na sindikalna tijela«, rekao je.


Pleša nije htio ulaziti u to treba li analizu koeficijenata napraviti domaća ili strana tvrtka, ali se složio da je ona potrebna kako bi se napravila što objektivnija analiza radnih mjesta.


Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić ocijenio je kako je prijedlog povećanja osnovice za 6,12 posto dobar početak.


»To je startna pozicija, vidjet ćemo što će dalje biti, protokol je potpisan, pregovarat će se ne samo o jednokratnim materijalnim pravima, već i o drugim materijalnim pravima policijskih službenika, a kasnije započinjemo pregovore s resornim ministrima za povećanje koeficijenta na 1,0 «, kazao je Jagić.


Dodao je da koeficijenti nisu bili tema sastanka ali njegov sindikat i dalje inzistira na najnižem koeficijentu od 1,0 za policijskog službenika.


Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar izjavio je da će sada riješiti osnovicu i razgovarati o jednokratnim materijalnim pravima. I on se složio da je potrebna pravednija raspodjela sredstava za plaće.