Glasanje u Saboru

OPTUŽUJU GA ZA KOLAPS SUSTAVA Oporba po drugi put nije uspjela smijeniti Kujundžića

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Iako se činilo da bi glasovanje o Kujundžiću mogao biti test vladajuće koalicije s obzirom na potporu HNS-a i Kluba Milana Bandića zahtjevima prosvjetara, nakon premijerove najave o povećanju plaća zastupnici iz obaju klubova dali su u petak Kujundžiću potporu.



ZAGREB – Po drugi put u godinu dana saborska oporba nije uspjela smijeniti ministra zdravstva Milana Kujundžića, od 76 glasova potrebnih za opoziv opozicija ih je prikupila 48.


“Nije donijeta odluka o iskazivanju nepovjerenja ministru zdravstva”, konstatirao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon što se pokazalo da je od 127 zastupnika u sabornici za opoziv bilo njih 48, protiv 79, a nitko suzdržan. Kujnudžićev opoziv tražilo je 32 oporbenih zastupnika na inicijativu Mosta.


Iako se činilo da bi glasovanje o Kujundžiću mogao biti test vladajuće koalicije s obzirom na potporu HNS-a i Kluba Milana Bandića zahtjevima prosvjetara, nakon premijerove najave o povećanju plaća zastupnici iz obaju klubova dali su u petak Kujundžiću potporu.




Oporba je do samog glasovanja ponavljala kritike na ministrov račun, a HDZ ga je odlučno branio.


Kujundžić je zdravstveni sustav doveo pred potpuni kolapas, liste čekanja sve su duže, a to dovodi do tihe privatizacije. No, ključan razlog zašto više ne može biti ministar je to što nije osigurao financijsku održivost sustava, on ne zaslužuje voditi zdravstvo, rekao je Željko Jovanović (SDP).


Željko Reiner (HDZ) uzvraća da je oporba tražila Kujundžićev opoziv na temelju “mizernog uratka”, zahtjeva koji se sastojao od jedne stranice teksta, na kojoj nisu bili u stanju argumentirati ni jednu primjedbu.


“Nije bilo ni jednog navoda što je taj ministar napravio krivo, što je tako kobno napravio da ga valja smijeniti. U tom mizernom uratku nema ni jedne brojke, a govori se o financiranju zdravstva”, poručio je oporbi prozivajući je da je svojim istupima stvorila krivu sliku u javnosti o stanju u hrvatskom zdravstvu.


Most: Izostale su reforme


Glasovanje o povjerenju ministru zdravstva tražilo je 32 oporbenih zastupnika na inicijativu Mosta, koji ga je prozivao za izostanak reformi i strateškog upravljanja zdravstvenim sustavom.


“Sad već svi dionici sustava vide da je voda došla do grla – i liječnici i medicinske sestre i poslodavci i veledrogerije, ali prvenstveno pacijenti”, tvrdila je u saborskoj raspravi o Kujundžićevu radu Mostova zastupnica Ines Strenja.


Most je po drugi put pokušao smijeniti Kujundžića, prvi je put to učinio lani, 12. listopada, kada su za njegovu smjenu bila 53 zastupnika, a protiv njih 77.


Argumenti koje je tada iznosila oporba bili su slični onima koje je iznosila ove godine, no zastupnici većine, premijer Andrej Plenković i sam ministar sve su ih odbili kao neosnovane.