Objava na Facebooku

OGLASIO SE KARAMARKO ‘Pupovac misli da su ugrožena prava Srba ako on ne sudjeluje u vlasti’

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»Kad bi nekim slučajem Dalija Orešković ostala na mjestu predsjednice Povjerenstva koje se diči politički montiranim procesom protiv mene, u kojemu nisu bile važne ni činjenice ni istina, vjerojatno bi nakon Pupovčeve sarajevske izjave, u kojoj tvrdi kako sam ja najveći krivac za urušavanje srpskih prava u Hrvatskoj, pokrenula proces protiv mene za sukob interesa s Ustavom Hrvatske«, odgovara Karamarko



ZAGREB Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odgovorio je u srijedu na Facebooku na tvrdnje Milorada Pupovca da su se srpska prava u Hrvatskoj najviše urušila dok je Karamarko bio na čelu HDZ-a, rekavši da Vlada u kojoj je bio potpredsjednik »nije koristila usluge» Pupovca pa on vjerojatno misli da su ugrožena srpska manjinska prava »ako on ne vlada Hrvatskom ili ako ucjenama značajno ne sudjeluje u vlasti«.


Saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu kako je položaj Srba u Hrvatskoj pogoršan proteklih godina, najdrastičnije kada se HDZ pod Tomislavom Karamarkom pretvorio u stranku ekstremne desnice i nacionalizma, a sve je povezao s oslobađajućom presudom hrvatskim generalima u Den Haagu.


»Kad bi nekim slučajem Dalija Orešković ostala na mjestu predsjednice Povjerenstva koje se diči politički montiranim procesom protiv mene, u kojemu nisu bile važne ni činjenice ni istina, vjerojatno bi nakon Pupovčeve sarajevske izjave, u kojoj tvrdi kako sam ja najveći krivac za urušavanje srpskih prava u Hrvatskoj, pokrenula proces protiv mene za sukob interesa s Ustavom Hrvatske«, odgovara Karamarko.




»Isti taj Pupovac i oslobađajuću presudu generalima Markaču i Gotovini smatra događajem koji je bitno ugrozio manjinska srpska prava i slobode. Što se to točno dogodilo sa srpskom manjinom u Hrvatskoj nakon te presude osim što presuda nije u skladu s njegovim snovima? Bilo bi dobro čuti od dotičnog koja su to konkretno prava i slobode ugrožene mojim vođenjem HDZ-a i oslobađanjem naših generala. Naravno, Pupovac na to ne može odgovoriti jer je svjestan da su Hrvati, Srbi i svi ostali hrvatski građani izloženi istoj ugrozi – nezaposlenosti, malim prihodima, niskom standardu, dužničkom ropstvu, iseljavanju mladih, itd«, napisao je Karamarko.


Štošta se još moglo čuti u Sarajevu, poput izjave »čuvamo ono što smo postigli i nastojimo ići dalje«… Ovo u najmanju ruku zaslužuje objašnjenje hrvatskoj javnosti. Ili »mudri« Pupovčev zaključak da je školski sustav u Hrvatskoj kroatocentričan. Zamislite, misli li on da bi u Hrvatskoj školski sustav trebao biti srbocentričan, navodi Karamarko.


»No, od Milorada Pupovca, kao ni od njegova vožda u Beogradu, još nismo čuli nedvosmislenu osudu velikosrpske Miloševićeve agresije na našu, a i njegovu domovinu Hrvatsku. Nismo čuli njegovu poruku svima koji se još zanose idejom velike Srbije da od srpskog čovjeka iz Hrvatske za tu i takvu ideju neće dobiti potporu. Kad bismo to čuli, bio bi to njegov doprinos pravima hrvatskog naroda u suverenoj i neovisnoj Hrvatskoj«, ocijenio je Karamarko i poručio Pupovcu kako je ponosan na svoj mandat i pobjede koje je ostvario kao predsjednik HDZ-a bez njegove koalicijske potpore.