Šef SDP-a na sjednici kluba zastupnika

OBJAŠNJENJE ZA ČUDNOVATU KAMPANJU Kao opasnost za slobodu medija u Hrvatskoj Bernardić locira – Novi list?!

Tihana Tomičić

Argumentirajući razloge zbog kojih misli da treba otvoriti pitanje (ne)slobode medija Bernardić je na opće čuđenje prisutnih, osim HRT-a, spomenuo i Novi list, kojega je locirao kao medijsku kuću čiji su napisi upereni protiv SDP-a i njega osobno. Obrazlagao je kako je Novi list medij koji ima za cilj udarati na SDP. Slične probleme Bernardić ima i s Novom tv, koju je također locirao kao problematičnu



RIJEKA –  “Satiričar” Davor Bernardić, kako su ga mediji prozvali nakon nove medijske kampanje protiv “satiranja satire” koju uz pomoć PR-ovaca provodi zadnjih dana, večeras je na sjednici kluba zastupnika SDP-a upitan što je poanta te njegove nove kampanje koja je u čudu ostavila većinu zastupnika,a on je stranačkim kolegama poručio da ne brinu, da dobro zna što radi i da će se efekti kampanje koja je samo na Facebooku imala doseg od 80.000 ljudi, uskoro vidjeti.


No, argumentirajući razloge zbog kojih misli da treba otvoriti pitanje (ne)slobode medija Bernardić je na opće čuđenje prisutnih, osim HRT-a, spomenuo i Novi list, kojega je locirao kao medijsku kuću čiji su napisi upereni protiv SDP-a i njega osobno.


Obrazlagao je kako je Novi list medij koji ima za cilj udarati na SDP, a u tom kontekstu objasnio je i kako je vlasništvo Novog lista sumnjivo te kako iza svega stoji HDZ koji je na lokalnim izborima navodno kontrolirao upravo HDZ. Iako su vlasnici Novog lista strani fondovi, a poznata je orijentacija lista kao liberalno-lijevo-građanskog, za šefa SDP-a upravo je Novi list jedan od glavnih problema i primjer zatiranja slobode medija u Hrvatskoj.




Slične probleme Bernardić ima i s Novom tv, koju je također locirao kao problematičnu zbog vlasničkih pitanja.


Zastupnici koji su bili prisutni na sjednici kluba večeras nisu se mogli prestati nakon sjednice pitati kakve veze spomenuti mediji imaju s kampanjom koju vodi Bernardić, a on im je odgovarao da ne želi reći tko su ljudi s kojima radi na ovom projektu i tko vodi ovu kampanju uz njega, ali da se radi o njegovim “prijateljima u koje ima povjerenja”.


– Svi smo mi u SDP-u za slobodu medija i slobodu govora, to smo stoput dokazali, pa i kad smo bili na vlasti, ali čini se da Bernardić oko sebe vidi urotu koju nitko od nas ne vidi. Zabrinuti smo, jer građani sve ovo ne smatraju bitnim temama. Nitko ne razumije poantu, rekao nam je nakon sjednice jedan od zastupnika.


Novi istup na Facebooku


Bernardić je objavio i novi post na Facebooku kojim je objasnio da će se kad iscrpi temu satire, pozabaviti i drugim važnim stvarima.


Vrhunac satire je da me satiričari satiriziraju dok se borim za satiru! Vidio sam stvarno puno zezancija na vlastiti račun. Izvrsno i neka. To i jest poanta slobode izražavanja, a ne gašenje stranica koje nam se ne sviđaju.


Mislite li da mi je lako gledati dok me satiriziraju? Nije. Je li bitno da je meni lako? Nije. Ono što je bitno za društvo puno je veće od mene.


Sloboda satire je sloboda riječi, a slobodna riječ je prvi preduvjet slobodnog razvoja i napretka svakog od nas i društva u cjelini.


Zato dok vam notifikacije iskaču na mobitelu, dok listate newsfeed, sjetite se da su ugašene neke Facebook stranice jer nekima nisu odgovarale i da se zabranjuju neki filmovi na televiziji koji nekima ne odgovaraju.


Zato smo krenuli sa satirom. Znači li to da ne vidimo druge teme? Ne!


Uljanik? Vidimo.


Rafinerije? Vidimo.


Fondovi? Vidimo.


Možemo li u samo nekoliko dana, koliko pričamo o satiri, pobijediti na 1000 fronti? Ne možemo. Zato idemo temu po temu.


Da naglasim, SDP sada ide jako i idemo temu po temu. Političari često daju 100 komentara koje im pišu eksperti, savjetnici i asistenti komentirajući 100 tema u jednom danu. Mijenja li to stvari na bolje? Ne.


Mladim ljudima s kojima razgovaram dosta je generičke politike kojoj su mediji jedino igralište i gradilište. Meni je isto dosta toga.


Doticat ćemo temu po temu, provokativno, iskreno, uključujući mlade i sve druge građane. Dosta mi je generike i politiziranja. Idemo autentično i pragmatično. Ne samo predlagati mjere, već raditi mjerljive stvari koje ćete vidjeti jednu po jednu. I kao fizičar, volim mjerljive stvari.


Ljudi, Hrvatska je čudo! Naši talenti inspiriraju. Želim da to čudo koristimo da Hrvatska postane prva u svemu, ne samo u putovanju u prošlost. Hvala vam na satiri, hvala vam na energiji.