ALIĆ IZGUBIO, ALI…

„Novosti“ Hrgi moraju platiti 48 tisuća kuna: Više sam ja muslimanske i pravoslavne djece oplakala…

Boris Pavelić

snimio Nenad Reberšak

snimio Nenad Reberšak

Mirjana Hrga tvrdi da je u Hrvatskoj na djelu "nova vrsta fašizma" u kojoj je "neoprostivo reći da si Hrvatica i katolkinja".



Tjednik „Novosti“ mora platiti 48 tisuća kuna novinarki Mirjani Hrgi, jer joj je povrijedio ustavna prava objavivši 2016. kritički tekst o njezinu novinarskom radu, nepravomoćno je jučer presudila sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Kolinda Kolar.


Hrga je „Novosti“ tužila zbog kratkog teksta Petra Glodića, objavljenog u satiričnoj rubrici “Katran i perje” 5. svibnja 2016. “U vrijeme kad je HTV okupiran desničarskim fanaticima, dovođenje Mirjane Hrge na RTL najveće je medijsko samoubojstvo u povijesti Hrvatske”, napisao je Glodić, nazivajući Hrgu “iskusnom isljednicom” koja “i dalje rutinski vozi na autopilotu iz vremena ‘Motrišta’, kad je bila među udarnim iglama Miljenka Manjkasa, okorjelog HDZ-ovog agitpropovca”.


U svjedočenju 9. travnja, nekadašnja novinarka te emisije samokritički se upitala: „Zašto rad u ‘Motrištima’ ne bismo pripisali ranoj mladenačkoj fazi?“, te ustvrdila da je progoni „novinarska gerila“. “Više sam ja muslimanske i pravoslavne djece oplakala u Ukrajini i Palestini, nego što će ti moralisti ikad u Hrvatskoj”, rekla je, tvrdeći kako je u Hrvatskoj na djelu “nova vrsta fašizma” u kojoj je “neoprostivo reći da si Hrvatica i katolkinja”.




Izricanje presude trajalo je nepunih pet minuta: sutkinja je, bez ikakvog objašnjenja, pročitala da ‘Novosti’ moraju platiti spomenutu svotu jer „je nastala šteta za koju je tuženik odgovoran“, dodajući kako „tuženik nije dokazao razloge koji bi isključivali njegovu odgovornost“.


U pisanoj presudi, sutkinja Kolar potpuno je prihvatila iskaz Mirjane Hrge, ne problematizirajući ga nijednom riječju.


„Saslušanjem tužiteljice utvrđeno je da je tužiteljici nanesena šteta jer je još za vrijeme dok je bila zaposlena morala biti nadređena novoj generaciji novinara nad kojima kojoj je bilo teško uspostaviti autoritet ukoliko im se imputira da je desničarka i ne vrijedi ništa“, doslovan je citat iz presude.


Citirat ćemo još jedan pasus kojim je sutkinja Kolar argumentirala pravorijek: „Tužiteljica je opisala i da je nakon objave ovog članka osjećala promjene u ponašanju gospođe na Dolcu kod koje kupuje stvari i objasnila kako ne zna nešto više o toj gospođi niti ona o njoj, ali smatra da su si bile međusobno simpatične. Nije mogla procijeniti da li to što je ocijenila kao promjenu u njezinom ponašanju nakon objave ovog teksta predstavlja istinu i je li ju ona zaista počela drugačije gledati ili je objava tog teksta na nju utjecala na način da ona i u gospođi sa Dolca vidi nekoga tko ju drugačije promatra, no navedeno govori u prilog vidne potresenosti tužiteljice nakon objave ovih informacija“.


Odvjetnica ‘Novosti“ Lina Budak najavila je žalbu Županijskome sudu u Zagrebu. Dosuđenu svotu, od koje je 40 tisuća kuna Hrga tražila kao naknadu štete, a 7,750 kuna otpada na sudske troškove, tjednik ne mora uplatiti dok presuda ne postane pravomoćna.


Jedan slični predmet pred istim sudom, međutim, doživio je oprečnu sudbinu: za razliku od Kolinde Kolar, druga sutkinja Općinskoga građanskog suda u Zagrebu, Iva Tisanić Vilček, 23. travnja odbacila je tužbu proustaškog glumca Božidara Alića protiv „Novosti“, koju je podigao zbog teksta „Bez komercijalizacije nema Kroacije“ od 13. kolovoza 2016.


Premda je novinar Boris Postnikov o Aliću govorio oštrije nego Glodić o Hrgi, nazvavši ga „velikim ustašom u maloj dvorani“ i „onemoćalim redikulturnjakom“ te spomenuo „budaliće i slične budale“, sutkinja Tisanić Vilček u pisanoj je presudi obrazložila da „predmetne informacije predstavljaju u konkretnom slučaju dopuštene vrijednosne sudove autora“, i to „kao izraz kritike stavova tužitelja“. Istodobno, sutkinja je s petsto kuna kaznila Božidara Alića, jer je na jedno pitanje odvjetnice Line Budak odgovorio doslovno: „U pičku materinu“.


Tužbe Alića i Hrge dvije su u nizu tužbi protiv tjednika „Novosti“ koji su, uz ostale, tužili i kontroverzna spisateljica Tanja Belobrajdić, nekadašnji urednik „Slobodnog tjednika“ Robert Pauletić i još neki tužitelji.