Županijska skupština

Novo odmjeravanje snaga u Lici: HDZ, SDP i manjine protiv ‘ličkog šerifa’ – Darka Milinovića

Dražen Ciglenečki

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Prijedlog HDZ-a i nezavisnih vijećnika o zamjeni dvojice članova Upravnog vijeća ŽUC-a ipak je prošao, ali zahvaljujući glasovima nekih vijećnika SDP-a i SDSS-a. 



ZAGREB – Lički župan Darko Milinović, nedavno isključen iz HDZ-a, i Marijan Kustić, novoizabrani predsjednik HDZ-a u Ličko-senjskoj županiji, jučer su se srdačno pozdravili u saborskom kafiću. Ali, dan ranije Milinović i Kustić, koji župana mijenja u parlamentu, odmjeravali su u Županijskoj skupštini snage prvi put u novim okolnostima. I pobjedu je odnio Milinović uz kojeg je, tijekom glasovanja o kadrovskim promjenama u Upravnom vijeću Županijske uprave za ceste, bilo osam vijećnika HDZ-a, dok je Kustićevu stranu držalo njih šest.


Prijedlog HDZ-a i nezavisnih vijećnika o zamjeni dvojice članova Upravnog vijeća ŽUC-a ipak je prošao, ali zahvaljujući glasovima nekih vijećnika SDP-a i SDSS-a. Koliko je ovo bilo važno glasovanje, pokazuje činjenica da se u sve uključio i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, koji je nagovorio vijećnike svoje stranke da se svrstaju uz Kustićev HDZ. Jučer nismo uspjeli doznati je li se Pupovac angažirao na molbu Kustića ili, pak, što je nekako realnije, premijera Andreja Plenkovića. Milinović nije propustio poentirati na pomoći koju je HDZ neočekivano dobio od SDP-a i SDSS-a.


– HDZ je u srijedu u Županijskoj skupštini sklopio koaliciju s dijelom SDP-a i SDSS-a. To im je bio jedini način da utemeljitelja HDZ-a Ivicu Čačića Kockara maknu iz Upravnog vijeća ŽUC-a. Pritom je vijećnika SDSS-a Stanka Momčilovića osobno zvao Pupovac i rekao mu kako mora glasovati. Presedan je u Županijskoj skupštini Ličko-senjske županije da odlučuju glasovi SDSS-a. To se još nikad nije dogodilo – rekao nam je Milinović po završetku razgovora s Kustićem.




– Istina, HDZ se na toj točki podijelio, ali na ostalima smo bili jedinstveni. Koaliciju i dalje imamo samo s HSS-om, HSP-om AS i HSU-om i ona je čvrsta – kazao nam je Kustić.


– Nemam nikakav dogovor s Kustićem, niti s jednim od dva lička HDZ-a. Ma, dabogda puknuli do kraja, a prva je stvar da Lika prestane biti talac Dade Milinovića – objasnio nam je SDP-ovac Nikola Maras kako je došlo do toga da je glasovao zajedno s dijelom HDZ-a.