Istječe rok

Novi saziv Povjerenstva razmatrat će slučaj sukoba interesa Ante Ramljaka?

P. N.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

"Omogućimo Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa da provjeri je li sve ono što je radio Ramljak u skladu sa zakonom ili nije", rekao je Peđa Grbin, a s njim se slaže i Mostov Nikola Grmoja koji kaže da je to dobar prijedlog i da će ga podržati



Nikako da parlamentarna većina odluči o ljudima koji bi ih idućih pet godina trebali druge “lupati po prstima” jer su u nekom vidu sukoba interesa.


Očito je da je ovaj saziv Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa pod predsjedanjem Dalije Orešković bio previše revan.


Ipak su na svojevrstan način srušili jednu Vladu, kritizirala ih je i predsjednica, a većina sankcioniranih zadovoljštinu traži na sudovima. U petak istječe mandat postojećem sazivu Povjerenstva.




“Zahvaljujem što ste došli na našu posljednju sjednicu, tko god bio, pratite i dalje, doviđenja…”, rekla je Dalija Orešković jer ne zna hoće li joj ovaj petak biti zadnji radni dan, prenosi televizija N1.


Dalija Orešković kaže kako je ponosna na učinjeno u pet godina, smatra da mnogi koji nisu znali što znači sukob interesa – sada znaju.


“Itekako su toga dužnosnici svjesni i upravo zato smatram da se ne bi smjela dogoditi situacija u kojoj nema tijela koje nadzire, ali ujedno i pomaže dužnosnicima”, rekla je Orešković.


Orešković nije izbor HDZ-a


A mogla bi se dogoditi upravo ta situacija. Rok za odabir pomiče se od kraja prošle godine. Tako i danas. No, iz redova većine uvjeravaju da će sutra ili prekosutra sazvati odbor na kojem će se odlučiti o novom ili staroj šefici povjerenstva.


Je li problem u tome što HNS podržava Daliju Orešković, a HDZ ne?


“HNS je predložio dva kandidata za predsjednika Povjerenstva, iz toga ne iščitavam da je HNS predložio samo jednog kandidata i da čvrsto stoji iza njega”, smatra Branko Bačić, koji, koliko god neizravan bio jasan je u stavu da Orešković nije izbor HDZ-a, a tome treba dodati i da prijedlozi HNS-a nisu obvezujući, prenosi N1.


“To je naš prijedlog, a kako će biti vidjet ćemo. Ja sam rekao da sam zadovoljan s radom Povjerenstva”, rekao je HNS-ov Milorad Batinić.


Iako predsjedava odborom koji će odlučiti o sudbini Povjerenstva i unatoč svoj medijskoj pažnji, HDZ-ov Ante Sanader smatra da nije najkompetetniji za tu odluku: “Pa ja nisam pratio njezin rad tako da… Nisam ja stručan za to.”


Grmoja će podržati Grbinov rpijedlog


A hoće li u novom sazivu Povjerenstva biti na stolu i slučaj Ante Ramljaka? Iako izvanredni povjerenik prema aktualnom zakonu ne spada pod nadležnost Povjerenstva SDP predlaže – lex Ramljak.


“Omogućimo Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa da provjeri je li sve ono što je radio Ramljak u skladu sa zakonom ili nije”, rekao je Peđa Grbin, a s njim se slaže i Mostov Nikola Grmoja koji kaže da je to dobar prijedlog i da će ga podržati.


S druge strane, HDZ ne misli tako.


“Ako bi se vodili takvom logikom onda bi se i svi stečajni upravitelji u Hrvatskoj mogli voditi kao državni dužnosnici”, rekao je Branko Bačić.


To baš i nije točno, uvjeravaju u SDP-u jer bi se njihove izvanredne izmjene odnosile samo na izvanrednog povjerenika.