REMONT BEZ KRAJA

Novi problemi u riječkoj rafineriji: Požar na peći zaustavio proizvodnju dizela

Bojana Mrvoš Pavić

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

Rafinerija je u remontu od početka godine, prvotno je njeno pokretanje bilo najavljeno za početak travnja



Prema neslužbenim informacijama, u riječkoj rafineriji dogodili su se novi problemi koji odgađaju početak njenog potpunog pokretanja nakon remonta.


Rafinerija je u remontu od početka godine, prvotno je njeno pokretanje bilo najavljeno za početak travnja no upravo je tada došlo do eksplozije unutar šahta, odnosno sustava kanalizacije, dok je mjesec dana kasnije, početkom svibnja, došlo do nova dva incidenta – propuštanja vakuum teškog ulja prilikom pojačanog izgaranja u peći Hidrokrekinga te, kako je potvrdila uprava Ine, manjeg zapaljenja izolacije na cjevovodu niskotlačne pare. Tada opasnosti za radnike nije bilo, istaknula je uprava Ine, dok su početkom travnja radnici bili evakuirani, no ozlijeđenih također nije bilo.


Prema najnovijim neslužbenim informacijama iz kruga rafinerije, ponovno je došlo do požara na peći hidrokrekinga te je onemogućena i proizvodnja dizela zbog pucanja cijevi u peći.




Na pitanje zašto, kako se može čuti, ne radi proizvodnja benzina, i je li sad već ugrožena opskrba tržišta derivatima, iz uprave Ine odgovaraju kako su sva postrojenja u rafineriji u stabilnom radu, osim postrojenja Platforming i Hidrokreking, koji su u postupku pokretanja.


Neslužbeni izvori tvrde da bi zastoj mogao trajati još neko vrijeme, i da već sad postoje problemi s proizvodnjom benzina, budući da proizvodnje nema niti u Sisku. U upravi Ine to demantiraju.


»Što se tiče postrojenja hidrokreking, bilo je kraćih tehničkih zastoja te se proces pokretanja nastavlja u skladu sa sigurnosnim standardima. Naglašavamo kako je opskrba tržišta osigurana«, poručuju iz Ine.