Tko je nadležan

Novaković: Nisam pristrana, ovo je bilo protiv mene i protiv pravila struke

Hina

Nataša Novaković / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Nataša Novaković / Foto: D. KOVAČEVIĆ



Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković izjavila je u petak, komentirajući pitanje nadležnosti u slučaju njenog razrješenja s te funkcije, kako bi se sama otklonila rad na predmetu premijera Andreja Plenkovića da je mislila da je pristrana te da je pitanje njezinog izuzeća protiv pravila struke.


»Da sam mislila da sam pristrana, ja bih otklonila svoj rad na tom predmetu. Ne smatram se pristranom. To je bilo protiv mene i protiv pravila struke. Naš pravilnik jasno kaže kada se mi izuzimamo, to nije ova situacija«, poručila je Novaković na konferenciji za novinare.


Vladajuća većina u Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je većinom glasova odbila prijedlog trećine članova tog Odbora da se na dnevni red uvrsti točka o izuzeću Novaković. Za takvu odluku bez rasprave glasovalo je sedam članova tog saborskog Odbora dok ih je pet bilo protiv.




Na pitanje kako se priča da bi sada o tome trebao raspravljati Ustavni sud, odgovorila je kako to još ne može komentirati.


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prošlog je tjedna Saboru dostavilo zahtjev premijera Andreja Plenkovića o izuzeću Novaković, zajedno s njenim očitovanjem.


Nadležno tijelo je ono koje obavlja nadzor nad Povjerenstvom


Isto tako, Povjerenstvo je, nakon što je zaprimilo pisani otpravak presude vezan za Martinu Dalić i izuzeće Novaković, Saboru u petak uputilo zahtjev, odnosno presudu i očitovanje o situaciji, ali Novaković ističe kako nema formalnu, povratnu informaciju Sabora.


Što se tiče nadležnosti u slučaju njezinog razrješenja, rekla je da je nadležno tijelo ono koje obavlja nadzor nad Povjerenstvom, a nadzor može obaviti neki od saborskih odbora.Istaknula je da se može postaviti pitanje je li to saborski Odbor za izbor i imenovanja, koji ih bira i može razriješiti, ili Odbor za Ustav, koji je Povjerenstvu matični odbor kojemu podnosi godišnje izvješće, pri čemu je dodala da to nisu dobra rešenja jer se radi o političkom kontekstu, dok u proširenom promatranju njihove odluke nadzire i kontrolira Upravni sud.

»Trenutno je problem što ne možemo odlučivati u dva predmeta. Sabor, kao zakonodavac, može razmisliti i u hitnu proceduru staviti izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa, da u slučaju izuzeća propiše koje tijelo i u kojem roku treba reagirati. To se može vrlo brzo napraviti«, poručila je Novaković.