Uzburkani duhovi

Novac za kulturu u Zagrebu dijeli se bez kriterija

Ladislav Tomičić

Za razliku od proteklih godina kada je novca bilo dovoljno za sve, gradska štednja na projektima za kulturu ove je godine mnoge ostavila praznih ruku



Program javnih potreba u kulturi za 2011. godinu uzburkao je duhove na zagrebačkoj kulturnoj sceni. Za razliku od proteklih godina, kad je novca bilo dovoljno za sve, gradska štednja na projektima za kulturu ove godine mnoge je ostavila praznih ruku, pa su se »izbrisani« prihvatili analiziranja i zaključili da su kriteriji za dodjelu sredstava, blago rečeno, krajnje upitni.


Uistinu, teško je odgonetnuti na temelju kojih parametara je Grad neke udruge ostavio bez novca, a druge, pak, pomogao bez suvišnih pitanja.


Programi isti, a novac?


Zašto je, primjerice, bez potpore ostao H-alter – jedan od najutjecajnijih i najažurnijih alternativnih medija koji nemali prostor posvećuje upravo kulturi, dok su novac dobili neki internetski magazini koji su zadnji put objavili tekst koncem desetog mjeseca prošle godine?




Zašto Gradsko poglavarstvo financira Hrvatsko slovo, ekstremno nacionalističko glasilo posvećeno, između ostalog, relativiziranju ratnih zločina domovinske vojske, zbog kojih je hrvatsko pravosuđe pravomoćno osudilo počinitelje?


Odgovore na ova pitanja nemoguće je dobiti, naprosto zato jer nadležno povjerenstvo zaduženo za evaluaciju preloženih projekata ne zna o čemu se tu radi. Odgovorni ljudi iz povjerenstva, naime, zainteresiranima za ovu problematiku priznali su da čak niti ne čitaju sve publikacije koje se javljaju na natječaje za dodjelu sredstava.   Glavni urednik portala H-alter.org Toni Gabrić o tome kaže: »Natječaj za sredstva u kulturi još jedan je od brojnih netransparentnih natječaja koje organizira Grad Zagreb na čelu s Milanom Bandićem. Programi javnih potreba u kulturi su iz godine u godinu isti. Ne postoje uvjerljiva obrazloženja za dodjelu sredstava, kao ni obrazloženja zbog čega netko nije dobio sredstva.

Postoje časopisi i portali kojima na takvim natječajima nije mjesto. Ako novac dobije časopis koji je proustaški orijentiran – kakva je to potreba u kulturi. Pitanje je trebamo li uopće tolerirati kao takav časopis koji promovira agresivni nacionalizam, šovinizma i ustaštvo, a ne da ga još financiramo zajedničkim novcem.«


 Razloge zbog kojih je ove godine izostala potpora H-alteru Gabrić ne zna, ali sluti da je riječ o posljedici ignorantskog stava nadležnog povjeranstva prema stvarnim potrebama u kulturi.


– Tražimo zapisnik nadležnog tijela kako bi vidjeli o čemu je riječ, ali nismo ga još dobili. Inzistirat ćemo na objašnjenju, kaže Gabrić.


Nema jasnih kriterija  


 Da se sredstva dodjeljuju bez jasnih kriterija smatra i Ivan Kralj, organizator Festivala novog cirkusa koji iz godine u godinu uveseljava Zagrepčane.


– Jasni kriteriji za dodjelu potpora ne postoje. Ovo je nastavak ustaljene prakse. Stvar uopće nije u tome koliko se novca dodjeljuje. Problem je nepostojanje jasnih kriterija, kaže Kralj.


On napominje da nema niti valorizacije projekata koji su dobili sredstva grada.


Drugim riječima, posve je moguće da za prijavljeni projekt dobijete deset tisuća kuna od Grada, pa s tim novcem skočite u obližnju kockarnicu pa potrošite sve na poker aparatu. Na kraju godine nitko vas neće pitati gdje i kako ste potrošili novac.