Duševne boli

Nova zanimljiva presuda: Brkić dobio presudu protiv novinara, jer ga je nazvao – prepisivačem

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić nepravomoćno je dobio spor protiv izdavača političkog tjednika Lider jer su ga, kaže sud, oklevetali u jednom svom tekstu iz 2014. godine, javlja danas Telegram.


Općinski građanski sud u Zagreb dosudio je Brkiću 15 tisuća kuna odštete jer je autor teksta pod naslovom “Politika je ipak kurva” pisao kako je Brkić prepisao diplomski rad i osumnjičenima za ratni zločin dojavljivao da će ih policija uhititi.


Taj tekst objavljen je nedugo nakon što se doznalo za sadržaj tajno snimljenih razgovora koje je gospodin Brkić vodio s pripadnicima Antiterorističke jedinice Lučko uoči njihova uhićenja zbog sumnje da su povezani s ratnim zločinom u Gruborima. U prosincu 2009., Brkić im je javio da počinju uhićenja odnosno da će “dobiti poziv na razgovor s milicijom”. Kasnije će, tijekom suđenja optuženima za zločin u Gruborima, objašnjavati da to nije bila kompromitacija tajnih mjera, jer je bio svjestan da se telefoni specijalaca prisluškuju. 




Naime, da bi se u izbjegla pobuna među braniteljima, u dogovoru s tadašnjim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem sudjelovao je u koordinaciji kriminalističkog istraživanja. A zakon mu ionako, tvrdi, nije branio da bilo koga pozove na obavijesni razgovor, budući da je tada bio zamjenik ravnatelja policije.


Lider je nakon tog njegovog svjedočenja objavio tekst u kojem je, među ostalim napisano da je gospodin Brkić “uhvaćen u dijametralno suprotnoj ulozi, odnosno da sada nije prepisivač diplomskog rada, nego šaptač osumnjičenicima za ratni zločin koje je kao zamjenik ravnatelja policije upozoravao da će biti uhićeni, te da će HDZ sada ustvrditi da je to skretanje pažnje sa Šegona”.


No, vratimo se Brkiću koji je u tužbi protiv Lidera ustvrdio da je u spornom tekstu oklevetan. Tekstom su, kaže, provučene grube, senzacionalističke neistine. To, prema njegovom mišljenju, nije bilo argumentirano istraživačko novinarstvo, niti iznošenje vrijednosnog suda u dobroj vjeri. Iz bombastičnog naslova, nastavlja Brkić, vidjelo se da ga se tekstom jedino željelo povrijediti i prikazati kao osobu koja prepisuje diplomsku radnju i koja osumnjičene za ratne zločine upozorava da će biti uhićeni. To je kod njega, kaže, proizvelo teške duševne boli, piše Telegram.


Cijeli tekst pročitajte OVDJE.