Krunoslav Capak

Nova mjera protiv širenja koronavirusa: Preporuka za otkazivanje svih skupova s više od stotinu osoba

P. N.

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak dala je do znanja da njezino ministarstvo priprema škole u cijeloj Hrvatskoj za moguće zatvaranje.



Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak otkrio je medijima da će sutra predložiti novu mjeru protiv širenja koronavirusa.


– Sutra ćemo preporučiti da se otkažu svi skupovi na kojima bi moglo biti više od stotinu osoba, rekao je Capak.


Premijer Andrej Plenković ranije je, pak, objavio da se u Istri zatvaraju škole, visoka učilišta i vrtići, a ministrica obrazovanja Blaženka Divjak dala je do znanja da njezino ministarstvo priprema škole u cijeloj Hrvatskoj za moguće zatvaranje. U slučaju nužde, sve bi škole trebale biti spremne za on-line nastavu. 




Najnovije mjere protiv širenja koronavirusa komentirala je za Večernji list i Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Na pitanje hoće li Istarska županija biti stavljena u svojstvenu karantenu, ona je odgovorila:


“Još zvanično nije proglašena karantena. To su visoke mjere opreza, što može biti logično s obzirom da je Istra jako blizu Italije. Jako puno ljudi je cirkuliralo i to su visoke mjere opreza. Vlada se odlučila za ove mjere kako bi ograničila širenje epidemije. Za sada je situacija dobra, osim ta dva slučaja u Puli.”


U Hrvatskoj, podsjetila je, trenutačno imamo 19 slučajeva zaraze, s blažim simptomima bolesti. Testirano je još osam ljudi. Od danas će biti testirani sve pacijente koji se jave, a došli iz inozemstva, odnosno iz zemalja u kojima je zabilježen veliki broj slučajeva zaraze koronavirusom.