MRCC Rijeka

Nevrijeme na moru u Dalmaciji: Odaslano čak 120 poziva pogibelji, spašeno 65 iznemoglih osoba

Fiore Vežnaver

Foto arhiva

Foto arhiva

Niz pomorskih nezgoda i nesreća u  najvećem broju dogodio se u šibenskom, splitskom i dubrovačkom području. Dvije osobe su ozlijeđene, a zabilježene su i materijalne štete. Najozbiljniji slučaj, po posljedicama, zbio se na sidrištu u uvali Kurilo na otoku Šćedro



RIJEKA U Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci tijekom nevremena u utorak  zabilježeno je preko 120 poziva pogibelji, a koordiniralo se 50 spasilačkih akcija u kojima su službenici lučkih kapetanija spasili 65 osoba, objavilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.


Niz pomorskih nezgoda i nesreća u  najvećem broju dogodio se u šibenskom, splitskom i dubrovačkom području. Dvije osobe su ozlijeđene, a zabilježene su i materijalne štete. Najozbiljniji slučaj, po posljedicama, zbio se na sidrištu u uvali Kurilo na otoku Šćedro. Talijanski nautičar A. F. (54) teško je ozlijeđen (ostao je bez dva prsta) dok je bio na jahti »Blue Ice 3«,  talijanske zastave. Dežurni liječnik pričekao je brodicu Lučke kapetanije Split u  mjestu Zavala, odakle je odmah prevezen na mjesto nesreće. Talijanu je ukazana prva pomoć, a onda je prebačen za splitski KBC.


Na području pod ingerencijom Lučke kapetanije Split zabilježeno je još nekoliko zahtjevnijih spasilačkih akcija, a među ostalim, organiziran je hitan  prijevoz  nautičara koji je ozlijedio prste na otoku Šolti. Za bolnicu je prevezen privatnom austrijskom jahtom. Za dramatičnog poslijepodneva u dalmatinskim vodama  u utorak zaprimljen je, među ostalim,  poziv pogibelji od članova posade jedrilice »Ballerina«, dužine 11 metara, koja je ostala bez pogona i sa slomljenim jarbolom tijekom plovidbe po jakom nevremenu kod otočića Ravnik blizu Visa.




Ispostavilo se da je posada dala netočnu poziciju, pa nije uspjelo spašavanje najbližom privatnom brodicom. Angažirana je zatim glavna spasilačka brodica iz sastava splitske Lučke kapetanije, koja je pronašla havariranu jedrilicu nedaleko Vele Luke, te je uzeta u tegalj, nakon što je utvrđeno da su svi članovi posade neozlijeđeni. 


Sretan ishod imala je i spasilačka akcija u blizini Korčule;  talijanski nautičar javio je da su pronašli prevrnuto plovilo i dvije osobe u moru. Dvoje neozlijeđenih brodolomaca izvukli su iz vode i prevezli ih za Korčulu. Prevrnuta brodica »Prosecco«, talijanske zastave, otegljena je s mjesta događaja nakon angažmana tvrtke specijalizirane za takve usluge.


U Dalmaciji je zabilježeno i niz nasukanja, među kojima je i slučaj kod otočića Prčevac u šibenskom akvatoriju. Uslijed jakog nevremena nasukale su se dvije jedrilice  u vlasništvu hrvatske charter tvrtke, a prva dojava stigla je od očevica s otoka Kaprije. Posade su se samostalno prekrcale u tendere, brodice za spašavanje, te uspješno doplovile do obližnje obale, a lučke vlasti su im organizirale daljnji transport.


Bilježi se i slučaj kojeg je najprije Splitradiju dojavila posada jedrilice »Alara«, o tome kako vide tri ronioca na svjetioniku Mulo kod Smokvice. Pretpostavljalo se da su jak vjetar i valovi odnijeli brodicu sa sidrišta roniocima, koji su izvučeni na »Alaru« i prevezeni na sigurno.  Pozivi za pomoć stizali su i zbog havarije pogonskog stroja plovila, a spašen je i jedan iznemogli daskaš.