"Skromni" Gazda

Nekome dvorac, nekome kuća: Todorić je poprilično čudno nabrojao svoju imovinu

Hina

Foto: Novi list, REUTERS

Foto: Novi list, REUTERS

»Odluka Županijskog suda o blokadi moje imovine najbolje pokazuje i čime točno raspolažem – nakon desetljeća vođenja i stvaranja najveće privatne kompanije moja je imovina javna – četvrtina kuće u kojoj inače žive četiri obitelji, nekoliko poljoprivrednih zemljišta i prazni bankovni računi,« ističe.



Osnivač i bivši predsjednik Uprave Agrokora Ivica Todorić objavio je na svome blogu da odluku Županijskog suda u Zagrebu da prihvati odštetni zahtjev Ante Ramljaka u iznosu od 1,6 milijardi kuna, smatra zapravo svojom »velikom pobjedom« jer se sada, ističe, lako može utvrditi njegova imovina i način njezina stjecanja, tijek novca i sve transakcije kojima ga žele kriminalizirati.


»Odluku Županijskog suda na zahtjev Ante Ramljaka smatram svojom velikom pobjedom! Svi oni koji su o meni mjesecima govorili laži o navodnim pronevjerama milijardi kuna sada mogu lako utvrditi i moju imovinu, i načine njezina stjecanja, ali i sve transakcije kojima me žele kriminalizirati. Odluka Županijskog suda u Zagrebu da prihvati odštetni zahtjev Ante Ramljaka u iznosu od 1,6 milijardi kuna koje, zbog navodne štete Agrokoru, potražuje od mene i mojih suradnika samo je još jedan dokaz o tome da sam cijelo vrijeme govorio istinu i iznosio točne podatke,« piše Todorić i ponavlja da nikada iz Agrokora nije otuđio niti jedan jedini euro i da je sav novac utrošen isključivo za razvoj i poslovanje Agrokora.


»Odluka Županijskog suda o blokadi moje imovine najbolje pokazuje i čime točno raspolažem – nakon desetljeća vođenja i stvaranja najveće privatne kompanije moja je imovina javna – četvrtina kuće u kojoj inače žive četiri obitelji, nekoliko poljoprivrednih zemljišta i prazni bankovni računi,« ističe.




Za to vrijeme Ramljak i kompanija iz otetog Agrokora izvlače stotine milijuna kojima plaćaju isljednike i financijske forenzičare, odnosno plaćaju svoje pouzdane partnere, piše Todorić i poziva da »već jednom netko zatraži da se točno utvrdi gdje je taj silni novac.«


»Naravno, utvrdit će da je svaki cent utrošen za rast Agrokora. Niti jedan jedini euro nije završio na mojim privatnim računima. Odštetni zahtjev i odluka Županijskog suda u Zagrebu tako je, ustvari, moja velika pobjeda jer je vrlo lako utvrditi tijek novca i dokazati da se radi o samo još jednoj predstavi za javnost u režiji Ante Ramljaka i Martine Dalić,« poručuje Todorić na svome blogu objavljenom pod naslovom »Odluka Županijskog suda moja je prva velika pobjeda – neka pokažu gdje su milijarde!«


Tužiteljstvo je nakon otvaranja istrage zatražilo blokadu imovine Ivice Todorića, budući da za sada samo njega tereti da je izvukao sredstva iz tvrtke kojoj je bio na čelu. Zato su mu već blokirani svi računi, udjeli u tvrtkama, dionice, njegova četvrtina Kulmerovih dvora, lovište i još jedno obiteljsko imanje. Ukupnoj šteti uz Todorićevu navodnu »nepripadnu imovinsku korist« od milijardu i 142 milijuna kuna državno odvjetništvo pribraja i dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za »jednu pravnu osobu« krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.


Agrokor pod izvanrednom upravom je nedavno, koristeći zakonsko pravo oštećene strane, zatražio da se imovina zamrzne i osumnjičenim Todorićevim suradnicima – Ivanu Crnjcu, Tomislavu Lučiću, Ljerki Puljić, Piruški Canjugi, Mislavu Galiću, Damiru Kuštraku, Marijanu Alagušiću, Alojziju Pandžiću, Hrvoju Balentu i Ivici Sertiću, a Županijski sud u Zagrebu sada je taj zahtjev prihvatio, objavio je portal Telegram.


Ramljakova uprava zatražila je da se blokira i imovina Todorićeve kćeri Ive Balent, no za sada, navodi Telegram, nema potvrde hoće li i njoj biti zamrznuti računi te ostale vrijednosti. Na rješenje suda osumnjičeni imaju pravo podnijeti žalbu, ali ona neće odgoditi blokadu pod kojom će se, kao i u Todorićevom slučaju, naći njihove dionice, nekretnine i bankovni računi.


Ivica Todorić živi odnedavno u Londonu, gdje se vodi postupak o njegovu izručenju Hrvatskoj. Britanski sud pustio ga je na slobodu uz jamčevinu od 100.000 funti i mjere opreza.